• Головна
  • Здоров’я
  • Домашні улюбленці можуть бути винуватцями поганого сну людини: в чому це проявляється

Домашні улюбленці можуть бути винуватцями поганого сну людини: в чому це проявляється

Домашні улюбленці можуть бути винуватцями поганого сну людини: в чому це проявляється

Хоча тварини й допомагають людині знизити рівень тривоги й стресу, вони також псують сон своїх власників

Люди, які вдома мають собаку, частіше страждають від розладу сну. Власники котів також мають проблеми зі сном, але не такою мірою, як власники собак.

Про це пише The New York Post.

Дослідники визнали, що хоча домашні тварини здійснювати розслаблюючий ефект на своїх власників протягом дня, вони, зрештою, негативно впливають на загальну якість сну.

«З одного боку, собаки та коти можуть бути корисними для якості сну людини завдяки соціальній підтримці, яку надають домашні тварини. Домашні тварини створюють відчуття безпеки та товариства, що може призвести до зниження рівня тривоги, стресу та депресії. Але, з іншого боку, домашні тварини можуть заважати своїм господарям спати», — зазначила докторка Лорен Віснєскі, яка керувала дослідженням.

Зокрема, вчені з Меморіального університету Лінкольна врахували історію гігієни сну учасників дослідження, звернувши увагу на такі фактори, як хропіння, раптове пробудження, потреба в снодійному, відчуття неспокою або сонливість, довше 15 хвилин, щоб заснути й менше ніж у середньому шість годин сну. Дослідники зосередилися на власниках домашніх тварин в Сполучених Штатах, розглядаючи дані Національного дослідження здоров’я та харчування (NHANES) з 2005 до 2006 року. Загалом було обстежено близько 5,5 тис. осіб — 51,7% жінок і 48,3% чоловіків.

Порівняно з тими, хто не має домашніх тварин, власники собак мають більше проблем зі сном, включаючи розлади сну, апное уві сні [тимчасове припинення дихальних рухів під час сну, - ред.], відчуття неспокою або сонливість, потребу в таблетках, щоб заснути, занадто мало (менше шести годин) сну вночі та посмикування ніг.

Водночас володіння кішкою частіше спричиняло хропіння, проблеми із засипанням та посмикування ніг. Вчені вважають, що така різниця може бути через те, що коти були більш активними вночі.

Натомість зв’язок між сном й утриманням домашніх тварин потребує подальших досліджень, які могли б дати повну інформацію про те, як лікарі лікують пацієнтів із низькою якістю сну, й допомогти експертам розробити освітні ресурси про такі ризики для здоров’я.

«У майбутньому вимірювання зв’язків між людиною та тваринами буде корисним для досліджень, щоб ми могли зрозуміти, як міцність [їхніх стосунків, - ред.] впливає на якість сну», — сказала докторка Віснєскі.

Нагадаємо, нове дослідження показало, що дотримання п’яти хороших звичок сну додає майже п’ять років до очікуваної тривалості життя чоловіка та майже 2,5 роки до життя жінки. Детальніше про це можна дізнатись тут.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності