Що робити, аби біль не став хронічним: корисні поради

Що робити, аби біль не став хронічним: корисні поради

Якщо ви відчуваєте сильний біль, обов’язково зверніться до лікаря

Люди, які страждають на хронічний біль, знають, що він здатний погіршити життя. Як його контролювати та що зробити, щоб біль, наприклад після травми, не переріс у хронічний, читайте нижче.

Що таке хронічний біль

Міжнародна асоціація з вивчення болю визначає хронічний біль як «той, що триває довше, ніж нормальний час загоєння тканин». Визначення хронічного болю полягає в тому, що він триває або повторюється понад три місяці. Це може бути пов’язано зі складними психологічними та соціальними факторами.

Існують три великі категорії хронічного болю: нейропатичний біль (виникає внаслідок пошкодження нерва), ноцицептивний біль (ураження ноцицепторів — нервових рецепторів, які активуються після травми. При хронічному болю вони можуть посилати больові сигнали навіть після загоєння пошкоджених тканин), ідіопатичний біль (біль, який не має очевидної причини).

Що робити, аби біль не переріс у хронічний

  • Не відкладайте візит до фахівця

Якщо ви поранилися, а біль не зникає, якнайшвидше зверніться за професійною допомогою, щоб уникнути тривалого болю. Отримавши травму, не відкладайте візит до ортопеда або фізіотерапевта, оскільки ви можете тільки поглибити свої страждання. Самостійна регенерація тканин не завжди можлива.

  • Уникайте постійного вживання знеболювальних

Тривале застосування знеболювальних, особливо опіоїдів, має багато негативних ефектів і не усуває причину болю, а лише маскує її. Ці препарати можуть полегшити самопочуття на короткий час, але як тільки ви звикнете до них, резистентність організму до препарату підвищиться, він або перестане працювати, або ж вам знадобиться його більше.

  • Контролюйте свій стрес

Емоційний і фізичний біль тісно пов’язані, і постійний біль може призвести до підвищення рівня стресу. Якщо ви навчитеся справлятися з ним, то зможете ефективніше боротися з хронічним болем. Правильне харчування, повноцінний сон і регулярна фізична активність — основа боротьби зі стресом.

  • Кинути палити

Куріння сигарет, як активне, так і пасивне, може особливо посилити головний біль різного характеру. Одним із компонентів тютюнового диму є нікотин, який розширює судини головного мозку. Вони стискають навколишні нервові клітини, що посилює біль.

  • Фізичні вправи

Для людей з хронічним болем вправи рекомендуються як частина щоденної рутини, оскільки вони покращують м’язовий тонус, силу та гнучкість. Для багатьох людей щоденні вправи можуть зменшити кількість днів із сильним болем або принаймні полегшити контроль над болем. Це пов’язано з тим, що фізичні вправи вивільняють природні знеболювальні речовини — ендорфіни. Ви можете спробувати легкі вправи, такі як ходьба, плавання, використання велотренажера та йога. Проте, перед тим, як виконувати будь-які вправи, треба обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, де на Львівщині переселенці можуть отримати медичну та психологічну допомогу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності