• Головна
  • Здоров’я
  • У МОЗ розповіли про новий підвид штаму «Омікрон»: чи є він в Україні

У МОЗ розповіли про новий підвид штаму «Омікрон»: чи є він в Україні

У МОЗ розповіли про новий підвид штаму «Омікрон»: чи є він в Україні

Вакцинація є головним засобом, щоб вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нові підваріанти

У жовтні 2022 року у США зафіксували новий підвид «Омікрону» під назвою ХВВ.1,5, який поширився в інших країнах. За даними ВООЗ, цей штам коронавірусу вже виявили у 29 країнах, і він загрожує новою хвилею пандемії. Втім в Україні цей підвид не зафіксований, а ситуація з перебігом коронавірусу контрольована.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Центр громадського здоровʼя постійно проводить молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV2. Так, фахівці провели вже 928 секвенувань за весь час, але підвиду ХВВ.1,5 не виявили.

«Новий субваріант вже посідає друге місце після оригінального підтипу «Омікрон», або становить 40% серед всіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США», — йдеться у повідомленні.

Зараз науковці досліджують, чи є XBB.1,5 більш серйозним, ніж інші циркулюючі штами.

«Наразі недостатньо доступної інформації для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, пов’язаної з цим підтипом», — зазначають у МОЗ.

У Міністерстві додали, що як і раніше, вакцинація є головним засобом, щоб вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нові підваріанти.

«Якщо ви перебуваєте у безпечних умовах і маєте можливість звернутися до сімейного лікаря — не зволікайте і зробіть необхідне щеплення проти COVID-19. Зараз в Україні є близько восьми мільйонів доз вакцини трьох типів: однодозова Johnson & Johnson, дводозові Pfizer (дитяча та доросла форми) і CoronaVac», — зазначив головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Курс вакцинації включає одну дозу вакцини Johnson & Johnson або дві дози іншої вакцини, доступної в Україні. Щоб продовжити захист, слід робити бустерну вакцинацію: першу — через 5 місяців, другу — через 4. Загалом від початку кампанії з вакцинації 15,4 мільйонів українців отримали дві дози вакцини проти COVID-19. Близько 12,4 мільйонів не отримали першого бустера, тобто не мають повноцінного захисту.

Нагадаємо, на перший тиждень 2023 року, з 2 до 8 січня, на Львівщині зафіксували понад 7 тисяч випадків ГРВІ. Майже половина хворих — це діти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності