Вчені дослідили, чому комарі кусають деяких людей частіше за інших

Вчені дослідили, чому комарі кусають деяких людей частіше за інших

Комарі є одними з найнебезпечніших істот на планеті, вони поширюють таку смертельну хворобу, як малярія, яка щороку вбиває сотні тисяч людей

На деяких людей комарі, здається, нападають частіше, ніж на інших. Існує багато теорій про те, чому це може статися, наприклад, група крові, тип одягу на людині чи бактерії на шкірі, але жодна з них не була науково доведена. Проте дослідження, опубліковане в журналі Cell, детально описує, як виробництво хімічної речовини, пов’язаної із запахом, робить деяких людей «мішенню» для комарів.

Про це пише Phys.

Дослідники дійшли такого висновку після трирічного дослідження. Вони запропонували вісьмом учасникам носити нейлонові панчохи на руках по шість годин на день протягом кількох днів, щоб відчути запах своєї шкіри. Після того, як панчохи одягли, їх помістили на кінці окремих довгих трубок, а комарів Aedes Aegypti — одних із найпоширеніших переносників смертельних захворювань — випустили, щоб побачити, які трубки вони виберуть у коловому експерименті, схожому на турнір.

Зрештою дослідники зробили тривожне відкриття: один із учасників, суб’єкт 33, був у чотири рази привабливішим для комарів, ніж інший учасник, і в 100 разів більше, ніж ще один піддослідний. Кожного разу, коли нейлонова панчоха учасника стикалася з іншим, комарі завжди притягувалися до суб’єкта 33. Щоб перевірити, чи була ця відповідь просто випадковістю, дослідники запросили ще 56 людей приєднатися до дослідження, але комарі все одно обирали суб’єкта 33.

Після завершення так званого турніру дослідники дослідили хімічні сполуки кожного учасника та помітили, що ті, які були магнітами для комарів, виробляли карбонові кислоти, які використовуються бактеріями на людській шкірі для створення унікальних запахів тіла, у значно вищому рівні, ніж інші.

«Існує дуже, дуже сильний зв'язок між наявністю великої кількості цих жирних кислот на вашій шкірі та тим, що ви є магнітом для комарів», сказала авторка дослідження та нейробіолог з Університету Рокфеллера в Нью-Йорку Леслі Восшалл.

Вона зазначила, що це не було метою дослідження: вчені сподівалися, що комарі втратять інтерес до людей, або не зможуть відрізнити суб’єктів. Але хоча дослідникам не вдалося досягти своєї мети, їхні висновки можуть прокласти шлях до створення засобів від комарів.

Єдиний спосіб змінити чийсь запах, кажуть дослідники, це маніпулювати мікробіомами шкіри і, якщо можливо, змазувати шкіру людини, як-от у суб’єкта 33, сполуками людини, яка не так приваблива для комарів. Дослідники вважають, що це може допомогти людині уникнути укусу.

Нагадаємо, на Закарпатті двоє людей загинули через укус шершня. У Мукачеві постраждав 56-річний чоловік, а в селі Вонігово від укусу помер 36-річний місцевий мешканець. В обох випадках чоловіки померли ще до приїзду «швидкої».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності