• Головна
  • Війна
  • У російському СІЗО помер український військовополонений з "Азова" — російські ЗМІ

У російському СІЗО помер український військовополонений з "Азова" — російські ЗМІ

Олександр Іщенко

Точна дата і причина смерті наразі невідомі

Військовополонений українець 55-річний Олександр Іщенко, який служив водієм у бригаді «Азов», помер у СІЗО-5 у Ростові-на-Дону. Про це повідомили російські медіа, зокрема, “Медіазона”, посилаючись на слова адвоката під час засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону.

Точна дата і причина смерті наразі невідомі. Документів, які б підтверджували смерть підсудного, адміністрація СІЗО суду надати не встигла. За повідомленням інших російських ЗМІ, одного з полонених, яких судить російський суд, не доставили до суду, адвокат повідомив про його смерть і попросив суд про запит на довідку про його смерть.

Бригада “Азов” та представники української влади наразі не коментували повідомлення про смерть полоненого. Іщенко був захоплений в полон під час бойових дій у Маріуполі.

Олександру Іщенку був 55 років. Він народився в Маріуполі, де розпочав свою професійну діяльність як моряк. За кілька днів до російського вторгнення в Україну повернувся з рейсу і вступив до полку "Азов".

За даними російських медіа, йдеться про справу, в якій російська влада переслідує 23 українських полонених, пов’язаних з “Азовом”.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на повідомлення Олександра Іщенка, зазначивши, що зі слів доньки загиблого, він помер 9 днів тому. “Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України”, — написав Лубінець.

Він зазначив. що звернувся до уповноваженої з прав людини у РФ, щоб вона розібралася у смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила обставини та причину смерті Олександра Іщенка.

“Про трагедію додатково повідомив МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників”, — йдеться у повідомленні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності