• Головна
  • Війна
  • СБУ опублікували унікальні кадри спецоперації до річниці звільнення острова Зміїного

СБУ опублікували унікальні кадри спецоперації до річниці звільнення острова Зміїного

Звільнення Зміїного: СБУ опублікувало унікальні кадри спецоперації до річниці

Минуло два роки відтоді, як українські військові звільнили острів від окупантів

До другої річниці звільнення острова Зміїний від російської окупації, СБУ поділилися унікальними архівними матеріалами операції. Звільнення Зміїного відбулося наприкінці червня 2022 року.

Зміїний був під окупацією 126 днів

У операції звільнення Зміїного брали участь спецпризначенці Центру спеціальних операцій "А" Служби безпеки України, бійці Головного управління розвідки Міністерства оборони та військовослужбовці Збройних Сил України. “Операція складалась з декількох етапів та мала стратегічне значення, адже відтоді розпочалося поступове витіснення ворога з Чорного моря,” — зазначили в СБУ. Кульмінацією операції стала ніч на 30 червня 2022 року. Українські ракетні та артилерійські підрозділи здійснили масовані удари по острову, що змусило російських окупантів терміново евакуювати залишки свого гарнізону. Після 126 днів окупації, ворог покинув Зміїний на двох швидкісних катерах, залишивши стратегічно важливий об'єкт.

4 липня 2022 року українські військові висадилися на острові та урочисто підняли там державний прапор України. “Спецоперація зі звільнення Зміїного стала прикладом безмежної хоробрості та професіоналізму наших воїнів Сил безпеки й оборони України,” — додали в СБУ.

Державна прикордонна служба України у своєму повідомленні нагадала, що саме на Зміїному на початку повномасштабного вторгнення пролунала легендарна фраза українського прикордонника у відповідь на вимогу російського військового корабля здатися: “Ці слова стали символом незламності та сміливості українського народу й облетіли весь світ”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності