• Головна
  • Війна
  • У мережі з’явилися страшні фото нацгвардійця після двох років російського полону

У мережі з’явилися страшні фото нацгвардійця після двох років російського полону

Роман Горілик.

За весь час неволі його жодного разу не провідували представники Червоного Хреста

Проєкт "Хочу жити" 4 червня показав фото українського військового Романа Горілика, який два роки перебував у російському полоні. 31 травня його разом зі ще 74 іншими бранцями вдалося повернути з російських катівень. Стан Романа та інших українських військовополонених викликає жах та асоціації з найтемнішими сторінками історії людства — нацистськими концентраційними таборами смерті, зазначають в проєкті.

Роман Горілик не брав участі у бойових діях. Він – старший контролер КПП з охорони Чорнобильської атомної електростанції. Його та інших 168 нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС, росіяни взяли в заручники і вивезли з України через Білорусь у березні 2022 року. 89 із них досі утримуються у полоні, а російська сторона використовує їх для обміну на взятих у полон у бою російських військовослужбовців.

За весь час перебування у російському полоні Романа та інших 74 військовополонених українців, повернутих за обміном, жодного разу не відвідували спостерігачі Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Не пускати спостерігачів до військовополонених з порушенням положень Женевських конвенцій — свідома та цілеспрямована політика російської влади. Це робиться спеціально, щоб Міжнародний Червоний Хрест не міг зафіксувати те, як російська сторона поводиться з військовополоненими. Щоб приховати від світу нелюдське ставлення Росії до українців, буквально політику геноциду українського народу, наголосили в проєкті “Хочу жити”.

Повернення всіх військовополонених та цивільних заручників із російського ГУЛАГу — пріоритет України. Ми постійно публічно і в переговорному форматі звертаємося до російської сторони: давайте вирішимо питання військовополонених і нарешті проведемо обмін за формулою «всіх на всіх». Це гуманітарне питання, чи росіяни повинні припинити використовувати страждання цих людей та їхніх сімей як зброю. Припинити маніпуляції зі списками, зриви обмінів, утримання некомбатантів у полоні, фейкові суди та знущання з бранців”, — йдеться в дописі.

На кадрах видно, як чоловік суттєво втратив вагу і справді схожий на в’язня гітлерівських таборів смерті.

Нагадаємо, що 31 травня з російського полону звільнили 75 українців. Серед них — військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники, а також четверо цивільних осіб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності