• Головна
  • Війна
  • США ретельно готувалися до ймовірного ядерного удару Росії по Україні

США ретельно готувалися до ймовірного ядерного удару Росії по Україні

Запуск крилатої ракети комплексу «Іскандер» під час навчань у РФ. Фото з відкритих джерел

Штати вважали, що РФ може застосувати ядерну зброю, зокрема, через поразки на полі бою

Сполучені Штати наприкінці 2022 року розпочали ретельну підготовку до того, що Росія може завдати ядерного удару по Україні, повідомило CNN із посиланням на високопосадовців з адміністрації Байдена 9 березня. За даними видання, це були не гіпотетичні побоювання — вони ґрунтувалися на “деякій інформації”, яку американцям вдалося отримати від розвідки.

Сполучені Штати хотіли підготуватися і зробити все можливе, щоб РФ не пішла на цей крок

Відомо, що з кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки США скликала низку засідань, аби розробити план дій на випадок застосування ядерної зброї. Американці вважали, що так звана “брудна бомба”, про яку росіяни поширювали фейки, може бути прикриттям для ядерної атаки.

США мали побоювання, що до застосування такої зброї РФ спонукають значні поразки російської армії на фронті — йдеться, зокрема, про деокупацію Херсону. Проте журналісти CNN наголосили, що Штати не бачили, що Росія мобілізує свої сили для ядерної атаки.

“Ми приділяли високу увагу відстеженню і мали певні можливості принаймні відстежувати переміщення ядерних сил. Жодного разу ми не бачили жодних вказівок на такі кроки, яких ми очікували б від них (росіян — ред.), якби вони обрали шлях використання ядерної зброї”, — наголосив анонімний чиновник адміністрації Байдена.

Однак, американці не впевнені, що знають, чи переміщує РФ тактичну ядерну зброю. На відміну від стратегічної ядерної зброї, яка може знищити міста, тактична зброя є доволі малою — її можна тихо переміщати та використовувати зі звичайних систем, які вже розміщені на полі бою в Україні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності