• Головна
  • Війна
  • Покрокова інструкція: що робити, якщо через русню винесло вікна

Покрокова інструкція: що робити, якщо через русню винесло вікна

Покрокова інструкція: що робити, якщо через русню винесло вікна

Цей текст місяць тому опублікувала на своїй сторінці у Facebook журналістка та психотерапевтка із Києва Анна Давидова на основі власного досвіду. Втім, після найбільшої ракетної атаки по містах України, він набуває дедалі більшої актуальності. Lviv.Media подає інструкцію із дозволу авторки.

Дисклеймер: інструкція ґрунтується на власному досвіді й призначена виключно для Києва для власників пошкодженого нерухомого майна, які хочуть отримати компенсацію за програмою єВідновлення. Щодо інших міст – схема загалом та сама, але можуть бути якісь локальні нюанси, яких я не знаю. Коли б у мене була така покрокова інструкція одразу після того, як на початку літа винесло вікна в маминому будинку, багато процесів із відновлення цих вікон відбулися б, певно, значно швидше й безболісніше. Отже: щиро бажаю, аби нікому цей текст не знадобився, але – ось він.

Нульовий крок

Його потрібно зробити ще до того, як взагалі щось сталося. а саме – пересвідчитися, що ваша квартира або будинок є в електронному реєстрі нерухомого майна.  Якщо майно набуте після 2013 року, то за ідеєю воно внесене до реєстру автоматично. коли ж квартира придбана/приватизована/отримана у спадок/тощо до 2013 року, то в реєстрі її немає. А саме до електронного реєстру звертається «Дія», коли реєструє заявку за певною адресою. Відтак, якщо вашої хати в реєстрі нема, то вона – як той «суслік»: ти хату і все, що з нею сталося, бачиш, а «Дія» – ні.

За умови відсутності майна в реєстрі, «Дія» дає можливість сформувати заявку на єВідновлення, але не активувати її (там в апці дві кніпочки: перша формує заявку, а друга – надсилає її на розгляд; якщо майна немає в реєстрі, друга кніпочка просто не працює – тільки посилає тебе в ЦНАП).

До того ж внесення до реєстру потрібне для будь-яких інших маніпуляцій з квартирою – продажу, заповіту абощо – тому краще просто це один раз зробити, і забути про це.

Для цього треба зібрати всі документи власності на квартиру (обов’язково має бути той, в якому вказаний її метраж; в ідеалі – техпаспорт), фізично зібрати всіх власників, якщо їх більше одного (якщо хтось із власників помер – свідоцтво про смерть), з усім цим прийти до ЦНАПу і там сформувати заявку на внесення до реєстру. ЦНАП відправляє її кудись далі (БТІ чи що там) – і потім звідти приходить витяг про внесення до реєстру. загалом процедура займає десь до двох тижнів.

За пів кроку до винесеня вікон

Дуже раджу про всяк випадок мати в хаті міцні рукавиці – будівельні чи хоча б просто щільні шкіряні. і запас мішків для будівельного сміття: не просто тонких мішків для сміття звичайного, а міцних для будівельного – від п’яти штук (краще штук десять). Бо тягати уламки скла голими руками чи в якихось м’яких рукавичках – ідея більш ніж дурна, так само як і ідея виносити ці уламки – гострі й важкі – у звичайних сміттєвих мішках.

Також як превентивну міру рекомендую наклеїти бронеплівку на вікна: це та сама плівка, що її зазвичай клеять на лобове скло авто. Тоді віконне скло хоч і розіб’ється від вибухової хвилі, але не розлетиться на друзки, що а) безпечніше б) менше/простіше прибирати в) може ще й взагалі в рамі втримається і в такому стані дочекається заміни.

У нас тоді бронеплівки не було – було трохи скотчу: це, звісно, як до сраки карі очі, але все одно хоч щось дало – друзки скла (на жаль, дале-е-е-еко не всі) поприлипали до скотчу, як гірлянда, і ці гірлянди було простіше прибирати, аніж скло без скотчу.

Перший крок

ОК (точніше не ОК взагалі ні разу): бахнуло, вікна винесло. слава Богу, всі живі і цілі (на випадок, якщо ні, в мене інструкцій немає, лише співчуття).

Отже, випили трикардин, з’їли гідазепам – що далі? Викликаємо поліцію. Так, вона, звісно, і сама прийде з поквартирним обходом у такому випадку, але хтозна коли то буде, особливо якщо в багатоквартирному будинку повилітало багато вікон. Ідея в тому, що вони швидше відпрацьовують тих, хто викликав сам – за чергою викликів, а вже потім йдуть до решти за залишковим принципом. Візит поліції необхідний для фіксації пошкодження майна через агресію рф. І будьте морально готові, що до вас ходитимуть весь день: і поліція по кілька разів, і ЖЕК/ОСББ тощо, – відтак хтось, хто має юридичний стосунок до цієї квартири, весь день має бути на місці.

Другий крок

Фото і відеофіксація усіх руйнувань на телефон з усіх можливих ракурсів – ці фото і відео надалі будуть аргументами для надання компенсацій. Зокрема, ці фото треба завантажити у «Дію» при формуванні заявки на єВідновлення.

Третій крок

Прибираємо. No comments.

Четвертий крок

Міряємо вікна – кожне вибите – і за умови, що хтось із власників лишається в хаті, їдемо до будівельного магазину. Там, по-перше, купуємо садову плівку (така щільна плівка, якою накривають городину; плівка для ефекту теплиці). Плівку беремо з такого розрахунку, щоб нею можна було закрити кожен вибитий віконний отвір у мінімум чотири шари.

грубо кажучи: було вікно – воно складалося з одного зовнішнього скла і одного внутрішнього. тепер замість кожного скла має бути два (або більше, оскільки вже ж не літо) шари плівки.

По-друге, купуємо те, чим цю плівку на вікні фіксувати. Якщо раптом дерев’яні рами, то треба дерев’яні штапіки (це такі палочки-смужечки по контуру вікна) і цвяхи до них. На пластикових вікнах ці штапіки також є, просто вони вставляються, а не прибиваються: в теорії, якщо вікна не сильно пом’яло, то, вийнявши залишки скла, можна зафіксувати плівку тими самими штапіками, що й були. Або ж забити на ці штапіки взагалі, і приліпити це все діло міцним скотчем.

П’ятий крок

Удома збираємо друзів і організовуємо експрес-курси крою та матюків. програма курсів: кроїмо плівку і з матюками фіксуємо її на вікнах. Не зважаючи на зовнішню хлипкість всієї цієї конструкції, за фактом вона досить добре зберігає тепло, не пропускає вітер/воду/сніг, й дає можливість дожити до встановлення нормальних вікон.

Шостий крок

Видихаємо, лікуємо нерви. але до того на тверезу голову оформлюємо, власне, заявку на єВідновлення.

WARNING: головна передумова виплати компенсації від держави – відсутність ремонту пошкоджень власним коштом. Оця ось халабуда із плівки і палок ремонтом не вважається, але якщо ви поставите нові нормальні вікна за свої гроші, то станом на зараз вам НІХТО ЦЕ НЕ КОМПЕНСУЄ. Так, це ідіотизм, але – як є. Здається, зараз формується якийсь законопроект, аби за єВідновленням зрештою це компенсувати, та поки його приймуть, поки він почне працювати… Отже, зробили халабуду, видихнули, відкрили «Дію».

Спочатку знайшли, де там робити витяг про несудимість – і зробили його (займає пару хвилин; витяги ці потрібні на всіх власників квартири).

Далі знайшли там розділ про компенсацію за майно, пошкоджене через агресію рф. заповнюємо заявку (пам’ятаємо – квартира має бути в реєстрі: якщо вона все ще ні, вертаємося до пункту №0). У заявці описуємо, що сталося, додаємо фото руйнувань і згадані вище витяги. У пункті робили самостійно ремонт чи ні - ставимо галку навпроти "НІ".

Якщо у квартири два і більше власники, заявку формує хтось один, а другий/інші потім зі своєї «Дії» підтверджує/ють, що не проти. У процесі формування заявки також треба буде вказати картку, на яку має прийти компенсація: це спеціальна віртуальна картка єВідновлення, оформлюється паралельно за пару хвилин в апці банку-партнера (в нас був «Приват»; там є різні, але вже не пам’ятаю які саме).

Натискаємо ту саму другу кніпочку «верифікувати заявку» чи якось так: якщо все заповнено і майно в реєстрі – заявка одразу відправляється на розгляд.

Сьомий крок

Поки чекаємо на дзвінок про візит комісії з оцінки пошкоджень (з практики – чекаємо десь два тижні від моменту подання заявки), спілкуємося з сусідами та читаємо оголошення на під’їзді. Чі смолтоки та спостереження за живою жеківською природою потрібні, аби не провтикати момент, де й коли даватимуть ще якісь мінікомепенсації.

Скоріше за все, щось дадуть від вашого локального депутата, а також райадміністрація оформлює виплату такої собі моральної компенсації від міста, і в райадміністрації також може пощастити оформити допомогу від якогось із іноземних благодійних фондів. Від оформлення цих заяв до виплат минає десь місяць-півтора.

Восьмий крок

Дочекалися комісії. До її приходу готуємо документи: ксерокопії паспортів та ІПН всіх власників майна, ксерокопії витягів з реєстру майна, роздруковуємо згадані вище витяги про несудимість, а також роздруковуємо згоду на те, щоб компенсацію отримував хтось один (цю згоду шукаємо у «Дії» того, хто її давав, а не того, на кого давали).

Важливо: при оформленні суми виплати комісія орієнтується на техпаспорт. Якщо в техпаспорті зазначено «балкон», а не «засклений балкон», то, сорян, вибиті там вікна – це ваші проблеми, держава це не компенсує.

Загалом рахують більш-менш близько до реальності. Ми, зрештою, вклалися у виділену суму зі встановленням двох вибитих вікон, але все одно довелося доплачувати. Утім, якщо враховувати згадані вище додаткові компенсації, – то ось якраз загальна сума й вийшла. Гірше з винесеним балконом: оскільки за техпаспортом він був не засклений, то його й не порахували взагалі. і на ньому влетіти можна було б дуже сильно, якби не допомога родичів – величезна їм вдячність!

Дев’ятий крок

Отримуємо виплату компенсації на віртуальну картку єВідновлення (з моменту подання заявки до виплати загалом минуло близько місяця). Знаходимо контору, що надає потрібні послуги, та є партнером єВідновлення (пам’ятаємо: ці гроші не можна зняти фізично, ними можна лише розрахуватися з компаніями-партнерами програми). Укладаємо угоду, платимо карткою єВідновлення, чекаємо на виконання робіт.

Десятий крок

Миємо новесенькі гарнесенькі вікна, донатимо і славимо ППО за порятунок від гіршого!

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності