• Головна
  • Війна
  • Офіцери ГУР взяли участь у міжнародному форумі спецслужб

Офіцери ГУР взяли участь у міжнародному форумі спецслужб

Фото: ГУР

Спецпризначенці поділилися досвідом виконання бойових завдань під час повномасштабної війни

У неділю, п’ятого листопада, ГУР повідомило про участь офіцерів спеціального призначення у міжнародному форумі сил спеціальних операцій. Форум відбувся наприкінці жовтня 2023 року у чеському місті Брно.

Захід влаштувала міжнародна організація Global SOF. Головна тема цьогорічного форуму — «Роль підрозділів спеціального призначення в умовах російсько-української війни».

Офіцери ГУР під час заходу розповіли колегам про досвід місій у Чорному морі, звільнення острова Зміїний, рейдів у тимчасово окупований Крим та висадок на окупований лівий берег Дніпра. Спецпризначенці поділилися розповідями про повітряний “караван” гелікоптерів в оточений Маріуполь, виконання штурмових та оборонних операцій на найважчих ділянках фронту, а також звільнення Харківщини та битву за Київ. Зокрема битва за Київ у 2022 році стала першим бойовим завданням для спецпризначенців ГУР МО України в умовах повномасштабного вторгнення Росії:

«Використання спецназу як легкої піхоти було не зовсім за профілем. Але на той момент ставки були надто високими. Втрата Києва призвела б до масштабного обвалення фронту і тотальної демотивації суспільства та армії», ― пояснив офіцер ГУР МО України з позивним Філософ.

Представники воєнної розвідки України розповіли, що важливу роль під час бойових дій з російськими загарбниками у перші місяці вторгнення зіграла також координація загонів, сформованих із місцевих жителів ― вони завдавали відчутних втрат ворогу в глибокому тилу. Також спецпризначенці зазначили, що продовжують співпрацювати з місцевими осередками опору на окупованих українських та підконтрольних Росії територіях, адже це дає вагомий результат.

«Відповідь на питання: «Яким має бути закінчення російсько-української війни?» була однозначною, і такою, що відкидає будь-яку дискусію на цю тему — «Повне повернення української території по лінії кордону 1991 року». У кінці виступу зал аплодував українським розвідникам стоячи», — зазначили в ГУР.

Довідково

Global SOF — це некомерційна організація, яка розширює та підтримує міжнародну мережу для розвитку можливостей спеціальних сил, розвиває партнерство для протидії глобальним і мережевим загрозам у світі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності