• Головна
  • Війна
  • ​Україна формує батальйон "Сибір" із громадян Росії, які хочуть воювати проти режиму Путіна

​Україна формує батальйон "Сибір" із громадян Росії, які хочуть воювати проти режиму Путіна

Бійці батальйону “Сибір” на тренуванні. Фото: Андрій Кравченко/Bloomberg

До батальйону увійшли представники етнічних меншин Росії, зокрема, якути та буряти

У ЗСУ формують батальйон "Сибір", до складу якого увійшли росіяни та представники нацменшин — вони хочуть незалежності від Росії та розглядають перемогу України у війні як крок до досягнення цієї мети. Про це повідомили у Bloomberg у вівторок, 24 жовтня.

Видання пише, що росіяни їхали до України через треті країни, аби приєднатися до української армії. На відміну від добровольчих підрозділів, таких як легіон “Свобода Росії”, солдати батальйону “Сибір” є частиною регулярної армії.

“Якщо люди хочуть воювати за Україну, за наші кордони, за крах російського радянського режиму, чому б і ні? Це їхній вибір, і він показує, що не всі росіяни підтримують Путіна”, — коментує українській інструктор та командир із позивним “Батя”.

Члени батальйону “Сибір” пройшли ретельні перевірки щодо того, чи є вони прихильниками України — потім військові підписали контракт. “Усі 60 учасників батальйону є добровольцями, жоден із них не набраний з-поміж російських військовополонених”, — зазначив представник ЗСУ. Окрім цього перевірку росіян планують пришвидшити, адже зараз вона може тривати до року.

29-річний якут із позивним “Варган” приїхав до України із Іркутська. “Нам потрібно знищити кремлівський режим, — сказав “Варган”. — Я хочу, щоб Якутія була вільною демократичною країною, це дуже багата країна, але люди бідні. Процвітають лише державні чиновники, які служать Путіну”.

Росіянин із Московської області з позивним “Ганді” заявив, що покинув РФ після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. До України він приїхав через Польщу, щоб боротися зі злочинами, скоєними Росією. 29-річний айтівець "Мартін" із Москви каже, що Росія — це імперія, яка має впасти, щоб люди в різних регіонах мали можливість самим визначити, як їм жити.

Bloomberg пише, що ЗСУ планують залучити до участі у війні ще більше громадян Росії, особливо представників національних меншин. “З ними комфортно працювати, — сказав інструктор “Батя”. — Вони відповідальні та добре тренуються”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності