• Головна
  • Війна
  • Росія готує нову мобілізацію. Хто тепер воюватиме проти нас? Коментар Івана Тимочка

Росія готує нову мобілізацію. Хто тепер воюватиме проти нас? Коментар Івана Тимочка

Іван Тимочко

У бій кидатимуть українців із нещодавно окупованих територій

11 вересня Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що в Російській Федерації та на тимчасово окупованих нею територіях України росіяни запланували примусову мобілізацію від 400 до 700 тисяч осіб. Наскільки реально мобілізувати таку кількість осіб та чому росіяни потребують масштабного поповнення армії розповів військовий експерт, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних Сил України Іван Тимочко.

Повну версію розмови з Іваном Тимочком дивіться на ютуб-каналі LVIV.MEDIA

“Почнемо з того, що оновити списки для мобілізації — це довгий марудний процес. Оскільки всі люди в окупації розуміють, що відбувається, вони просто не комунікують з російськими військовими, уникають їх. На окупованих територіях підуть зачистки, будуть оточувати квартали, будуть завантажувати в машини, і питання на тому закінчиться. Росіяни мають достатньо великий досвід в Донецькій, Луганській області, і тут ніхто не буде створювати процедуру призову, мобілізації. Якщо буде план, а в них плани зараз ще 50-60 тисяч мобілізувати на окупованих територіях, то це будуть просто зачистки”, — сказав Іван Тимочко.

Оскільки міжнародне законодавство забороняє країнам-окупантам проводити мобілізацію на окупованих територіях, такий вчинок РФ буде кваліфікований як черговий воєнний злочин в російсько-українській війні.

“Однак якщо росіяни хочуть провести мобілізацію, то, швидше за все, вони її проведуть. Чи наберуть вони 400 тисяч, чи 600 тисяч, це не так суттєво. Ця кількість, яку вони хочуть добрати це показник втрат російської армії. З іншого боку, звідки призвати? На окупованих територіях вони вже давно вичистили все, що могли. І те, що там лишається, це далеко не воїнство. Єдине що напевно, перших, кого мобілізують на окупованих територіях, вони кинуть на фронт навіть без мінімальної підготовки,” — зазначив експерт.

За словами Івана Тимочка, на початку повномасштабного вторгнення російська армія становила 900 тисяч осіб. 400 тисяч військових брали участь в бойових діях на території України протягом перших пів року. Більша частина їх загинула або була поранена.

Експерт також припустив, що першими, кого намагатимуться мобілізувати у Росії, будуть емігранти, які нещодавно отримали громадянство. “Це можуть бути вихідці з Азії, з Близького Сходу, але їхня ефективність і їхня готовість воювати за Росію сумнівні. Також це питання дуже відносне, бо отримати російське громадянство без хабаря було майже нереально для таких людей. А ті, хто мали хабар, щоб стати громадянином Росії, обов’язково знайдуть хабар для того, щоб заплатити його військкому, аби його не призвали”, — підсумував Іван Тимочко.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності