• Головна
  • Війна
  • Україна повернула під свій контроль «Вишки Бойка» (ВІДЕО)

Україна повернула під свій контроль «Вишки Бойка» (ВІДЕО)

Скріншот із відео ГУР

Росія окупувала бурові платформи ще у 2015 році

Україна повернула під свій контроль так звані «Вишки Бойка». Коли відбулася спецоперація зі встановлення контролю наразі невідомо, але під український контроль вже повернулися бурові платформи «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш».

Про це у понеділок, 11 вересня, повідомило Головне управління розвідки.

«Вишки Бойка» — це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. РФ окупувала їх ще у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення росіяни використовували платформи як вертолітні майданчики та розміщували там засоби РЛС (радіолокаційні станції).

Спецоперацію зі встановлення контролю над «Вишками Бойка» провели сили підрозділів ГУР МО України. Під час операції спецпризначенці захопили запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Неву», що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

У ГУР пишуть, що під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак відступив, адже був підбитий.

У серпні Головне управління розвідки повідомило, що під час спецоперації в акваторії Чорного моря боєць ГУР впав за борт — його рятували під вогнем Су-27. Тоді спецпризначенець із позивним «Конан» провів у воді 12 годин. Бійці спецпідрозділу «Артану» все ж змогли врятувати побратима.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності