• Головна
  • Війна
  • Двох військових із Моршинської громади нагородили відзнакою «Золотий хрест»: історії Героїв

Двох військових із Моршинської громади нагородили відзнакою «Золотий хрест»: історії Героїв

Двох військових із Моршинської громади нагородили відзнакою «Золотий хрест»: історії Героїв

Захисники зараз перебувають на фронті

Військові із Моршинської громади Михайло Мельник та Валерій Ретота нагороджені почесним нагрудним знаком «Золотий хрест». Це відзнака від Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Журналістка  LVIV.MEDIA поспілкувалася із рідними воїнів.

Михайло Мельник на псевдо «Марабу» народився і проживає у Моршині. У цивільному житті працював у сфері ІТ. Пішов воювати добровольцем у перший тиждень повномасштабного вторгнення Росії. За словами сестри Віри, ось уже більше року перебуває у найгарячіших точках фронту. До нагороди військового представили за вдалу спецоперацію. 

“Це було в кінці березня на початку квітня в районі сіл Тернів Донецької області та Невське Луганської області. Мій екіпаж з шести осіб прикривав евакуацію поранених. Ми знищили багато ворожих корегувальників, щоб росіяни не могли вести вогонь по наших хлопцях. Десь приблизно тиждень, 24/7, ми тримали закритим небо у тому секторі. Знищили кілька ворожих бортів. Один — змогли вивести на свою ділянку і посадити без жодного пострілу. Потім передали борт для досліджень”, — розповів  LVIV.MEDIA Михайло Мельник.

Наказ про відзначення бійця нагрудним знаком "Золотий хрест" вийшов 5 травня 2023 року. 

Валерій Ретота родом із Сумщини. Разом з сім’єю проживає у селі Лисовичі Моршинської територіальної громади. Дружина Оксана розповіла, що до війни Валерій був приватним підприємцем. 24 лютого чоловік добровільно пішов на фронт. Орден, як каже дружина, отримав за успішне виконання завдань на Бахмутському напрямку.

Наказ про нагородження датований 4 липня 2023 року.

Довідково: Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний 23 грудня 2021 року затвердив нову систему бойових нагород. Наказ набув чинності 1 червня 2022 року.

Систему розробили на основі національних бойових традицій і з урахуванням досвіду нагородних систем держав-партнерів України. Вона побудована ієрархічно. Нагрудні знаки можуть бути у вигляді медалей і хрестів.

Найвища нагорода – "Хрест Заслуги". Нею відзначають військових та працівників Збройних сил за героїчний вчинок під час бойових дій.

Далі йдуть "Хрест хоробрих", Золотий, Срібний, Сталевий хрести, "Хрест Військова честь", "Комбатантський хрест", нагрудні знаки "За незламність", "За збереження життя" та "За сприяння війську".

"Золотим хрестом" нагороджують військових рядового й сержантського складу Збройних сил України за сумлінне й успішне виконання бойових завдань і за високі показники бойової підготовки. Зокрема, її отримують військові, які за відсутності офіцера взяли на себе командування діями підрозділу.

Нагадаємо, бійців 103-ої окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України нагородили за військові досягнення. Захисники отримали нагрудні знаки «За зразкову службу» від Міністра Оборони України Олексія Резнікова та почесні нагрудні знаки «Срібний хрест» за підписом Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності