• Головна
  • Війна
  • Доноси в «кращих радянських традиціях»: росіяни воюють не лише з Україною, а й між собою

Доноси в «кращих радянських традиціях»: росіяни воюють не лише з Україною, а й між собою

Доноси в «кращих радянських традиціях»: росіяни воюють не лише з Україною, а й між собою

З початку повномасштабного вторгнення щонайменше 19 718 людей було заарештовано за їхню протидію війні

Парафіяни засудили російських священників, які виступали за мир замість перемоги у війні з Україною. Вчителі втратили роботу після того, як діти почали говорити, що вони проти війни. Сусіди, які роками приховували якусь дрібну образу, мстяться давнім ворогам.

Це ворожа, параноїдальна атмосфера росіян, які воюють не лише з Україною, а й між собою. Поки режим російського диктатора Владіміра Путіна розправляється з критиками війни та іншими політичними опонентами, громадяни слідкують один за одним у відлунні найтемніших років репресій іншого диктатора – Йосипа Сталіна, пишучи доноси, які провокують розслідування, кримінальні звинувачення, переслідування та звільнення з роботи, пише The Washington Post.

Приватні розмови в ресторанах і вагонах — привід для підслуховувачів, які викликають поліцію для арешту «зрадників» і «ворогів народу». Пости в соцмережах і повідомлення — навіть у приватних чатах — стають викривальними доказами, які можуть призвести до стуку у двері агентів ФСБ.

Ефект жахливий: доноси сильно заохочуються державою, а новини про арешти та судові переслідування посилюються коментаторами-пропагандистами на федеральному телебаченні та у Telegram-каналах. Так, у березні минулого року Путін закликав націю «очиститися, випльовуючи зрадників, як комарів». Відтоді він неодноразово попереджав про внутрішніх ворогів, стверджуючи, що Росія бореться за своє виживання.

За даними правозахисної групи ОВД-Інфо, з початку повномасштабного вторгнення щонайменше 19 718 людей було заарештовано за їхню протидію війні, проти 584 осіб порушено кримінальні справи, а проти 6839 – адміністративні. Багато інших зіткнулися із залякуванням або переслідуваннями з боку влади, втратили роботу або стали мішенню для родичів. Водночас за даними правозахисної організації «Меморіал», у Росії утримують 558 політв'язнів.

«Ця хвиля доносів — це одна з ознак тоталітаризму, коли люди розуміють, що добре — з точки зору президента — і що погано, тому «хто проти нас має бути притягнутий до відповідальності», — сказав Андрій Колесніков, московський політичний аналітик із Фонду Карнегі за міжнародний мир, якого російська влада визнала «іноземним агентом».

Він описує режим Путіна як все більш авторитарний, «але з елементами тоталітаризму», і прогнозує важкі роки попереду.

«Я впевнений, що він не повернеться до нормального життя. Він не божевільний у медичному сенсі, але він божевільний у політичному сенсі, як і будь-який диктатор», — сказав аналітик, маючи на увазі Путіна.

Потік доносів зробив громадські місця небезпечними для росіян. Так само як і школа є одним з найбільш ризикованих місць у РФ, особливо під час санкціонованого державою ранкового уроку в понеділок «Розмови про важливі речі», коли вчителі читають учням лекції про війну в Україні, мілітаристський погляд Росії на історію та інші схожі теми.

Крім того, поліція в розгалуженій системі московського метро була зайнята переслідуванням звітів за допомогою потужної системи розпізнавання облич. Зокрема, Камілу Мурашову, медсестру дитячого хоспісу, затримали в метро 14 травня після того, як хтось сфотографував на її рюкзаку значок із зображенням синьо-жовтого прапора України. Мурашову звинуватили в дискредитації російських військових. Тоді як 40-річний менеджер Юрій Самойлов їхав у метро 17 березня, коли попутник помітив фон екрана його телефону, який є символом української військової частини «Азов», й повідомив на нього. Згідно з матеріалами суду, Самойлова засудили за демонстрацію екстремістських матеріалів «необмеженому колу осіб».

У сучасній Росії більшість доносів, здається, роблять «патріоти», які вважають себе «охоронцями своєї Батьківщини», каже Олександра Архипова – соціальний антрополог, яка проводить дослідження на цю тему після того, як минулого року сама була засуджена за коментарі, які вона зробила на російському телеканалі «Дождь», який росіяни вважають опозиційним. Архипова з колегами-дослідниками виявила понад 5,5 тис. випадків доносів. Як і в радянські часи, деякі доноси приховують старі образи чи матеріальні мотиви.

У школах також є десятки повідомлень: вчителі доносять про дітей, діти доносять про вчителів, директори доносять і про дітей, і про вчителів, що підривають виховну роботу та «сіють розкол, страх і недовіру в кімнатах шкільного персоналу», – сказав голова Альянсу вчителів Даніїл Кень, представник невеликої незалежної вчительської асоціації, яка виїхала з Росії через війну.

«Дуже важко співіснувати, тому що, як і члени будь-якої групи, кожен у школі знає, що думають інші», — сказав він.

Наголошується, що використання державою стукачів і численні випадкові арешти є потужними інструментами соціального контролю.

«Вас можуть заарештувати будь-якої миті, але ніколи не знаєте, заарештують вас чи ні. Вони націлені на кількох учителів у кількох місцях, щоб кожен вчитель знав: «Будь тихо». Справа в тому, щоб змусити всіх відчути страх», – каже Олександра Архипова.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності