• Головна
  • Війна
  • Що відбувається в Луганську та чому там лунають вибухи

Що відбувається в Луганську та чому там лунають вибухи

Що відбувається в Луганську та чому там лунають вибухи

Лише 15 травня у Луганську зафіксували один «приліт» та вибух гранати

Останній тиждень у тимчасово окупованому Луганську вперше за 8 років пролунали вибухи. «Бавовна» сталася щонайменше чотири рази. Розповідаємо, що відбувається на Луганщині та як це коментують експерти.

Вибухи в Луганську: що відомо

Перший за довгий час вибух в Луганську зафіксували ще 12 травня. Місцеві пабліки зазначили, що у місті чули роботу окупаційної ППО. Голова Луганської ОВА Артем Лисогор зазначив, що у Луганську запалав машинобудівний завод. Колишній «посол» «ЛНР» Родіон Мірошник повідомив, що удар завдали по заводу «Поліпак» та звинуватив у цьому ЗСУ. Пізніше пролунав другий вибух, який чули в районі нафтобази. Завод використовувався як пункт постачання ЗС РФ. Окупанти повідомили, що обстріляли місто високоточними боєприпасами, які має українська армія.

Після вибухів на одному із заводів «з’явилися» потерпілі. Очільник «ЛНР» Леонід Пасічний заявив, що через обстріл постраждали шестеро дітей — стан п'ятьох задовільний. У шостої дитини переломана одна кістка стопи — наче під час вибуху дитина впала й отримала травму.

Крім того, депутат Держдуми РФ Віктор Водолацький заявив, що постраждав від вибуху. Однак уважні користувачі в соцмережах помітили неточності у версії депутата. Водолацький прибув на місце події, щоб перевірити ситуацію та оглянути будівлю зсередини. На багатьох кадрах він з’являється з нібито пораненим лобом і накладених пластиром на нього. Проте перед цим, вже після вибуху, він стояв перед камерами цілий і неушкоджений.

Ще один вибух у Луганську стався вже на наступний день, 13 травня, о 10 ранку. Пропагандисти заявили про «приліт» у мікрорайоні Ювілейний, влучили в стару будівлю Луганської академії внутрішніх справ. Тут з 2015 року розташовувалися російські військові.

Цього ж дня вдарили по військкомату, де раніше розташовувалась база російських окупантів. Російські ЗМІ зазначили, що два ракетні удари по Луганську припали на район стадіону «Авангард». Окупанти заявили, що удар по місту було завдано ракетою Storm Shadow. Як кажуть окупанти, постраждала місцева жінка.

Свіжий «приліт» стався сьогодні, 15 травня. Внаслідок двох вибухів на території колишнього авіаційного училища штурманів виникла пожежа. Пропагандисти написали, що на місці прильоту працювали екстрені служби. Там зазначили, що, мовляв, уточнюють кількість постраждалих.

Що кажуть експерти

«Ми не можемо виключити вірогідність, що ми провели тестові випробування таких ракет. Але якби туди прилетіли Storm Shadow, то від того будинку мало що залишилось би», — заявив військовий експерт Сергій Грабський в ефірі 24 каналу.

Він підкреслив, що завдяки наполегливій роботі Україні вдалось створити безпілотники, які можуть завдавати удари на таку відстань. Удари по об'єктах Росії в тилу руйнують як логістичні можливості ворога, так і забезпечення особовим складом.

«У такий спосіб ми спостерігаємо, що буде далі. У мене нема жодних сумнівів, що такі удари будуть посилюватись не тільки по Луганську. Це один з етапів підготовки до наступальної операції», — сказав Грабський.

Водночас Денис Казанський повідомив, що з 2015 року в Луганську спокійно, адже Україна дотримувалася мінських угод, і ніхто не боявся жодних ударів. Саме тому російські загарбники в місті розташовувалися відкрито і поводилися безтурботно.

За словами журналіста, зараз російське командування шукає, куди б перемістити склади та розташування. Проте за кілька днів це зробити неможливо.

Натомість радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю 24 каналу зазначив, що після того, як впаде Луганськ, станеться велика трансформація.

«Якщо впаде Луганськ і Донецьк, ви побачите, як швидко впадуть багато людей, які просто зникнуть, багато людей у російській політичній еліті. І там почнеться вже незворотний процес трансформації, навіть не треба буде чекати на закінчення війни — він почнеться саме з падіння Луганська чи Донецька. Після цього там буде йти трансформація», — наголосив він.

Ситуація в Луганську зараз

15 травня близько 14 години центрі тимчасово окупованого Луганська стався вибух біля перукарні The Brothers Barbershop на вулиці Демьохіна. За даними призначеного Росією голови «ЛНР» Леоніда Пасічника, в результаті вибуху є постраждалі. ТАРС з посиланням на екстрені служби пише про чотирьох поранених. Місце вибуху оточила поліція.

Нагадаємо, в українській розвідці розповіли, скільки росіян перебуває на тимчасово окупованих територіях Півдня.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності