• Головна
  • Війна
  • Омбудсман розповів, скільки дітей росіяни примусово вивезли з України

Омбудсман розповів, скільки дітей росіяни примусово вивезли з України

Фото: pexels

Станом на 4 травня вдалося повернути 364 дитини

Росія примусово забрала і вивезла 19 336 українських дітей. Їм видають російські документи, щоб змінити інформацію та розподіляють їх у російські сім'ї.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише «Суспільне».

«Ми фіксуємо факти примусової депортації українських дітей до РФ. Наразі ми можемо говорити про цифру, вона є на сайті «Діти війни». Станом натепер — 19 336 дітей. Це означає, що РФ примусово забрала і вивезла. Росія забирає українські документи (свідоцтво про народження) і видає російські, аби фактично змінити інформацію», — сказав омбудсман.

Він зазначив, що в українських документах все написано українською мовою, а в російському варіанті імена дещо відрізняються.

«Я наведу конкретний приклад. Українською мовою імʼя – Дмитро. Коли ми направили запит, нам сказали, в нас немає Дмитра. А чи є Дмітрій? Дмітрий — є. Але знову ж таки дитину нам не повернули», — пояснив уповноважений ВР з прав людини.

Також омбудсман додав, що у Росії дітей одразу розподіляють у сімʼї.

«Вони з бюджету видають кошти. Тому вони на українських дітях заробляють», — зазначив він.

За словами уповноваженого, станом на сьогодні, 4 травня, вдалося повернути 364 дитини.

«У нас декілька напрацьованих варіантів. Буквально вчора по Ватикану. Це не основний. Я не можу озвучити. Ми сподіваємося, що в найближчий часом ми покажемо результати, що почнуть повертатися українські діти. Наперед скажу, що в першу чергу вийде [повернути, — ред.] тих, в кого тут є родичі», — сказав Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск нещодавно заявив, що Ватикан візьме участь у миротворчій місії, метою якої є припинення конфлікту між Росією та Україною. Він також готовий допомогти повернути українських дітей, яких вивезли на територію Росії.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності