• Головна
  • Війна
  • Збитки на понад 100 млрд доларів: російські війська зруйнували в Україні понад 550 пам’яток культури

Збитки на понад 100 млрд доларів: російські війська зруйнували в Україні понад 550 пам’яток культури

Збитки на понад 100 млрд доларів: російські війська зруйнували в Україні понад 550 пам’яток культури

Росіяни хочуть стерти українську мову, культуру, національну пам'ять й замінити її російською

Заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко заявила, що на відбудову культурної інфраструктури України потрібно 100 мільярдів доларів. Водночас від початку повномасштабного вторгнення російські війська зруйнували понад 550 пам'яток культури.

Про це Галина Григоренко розповіла в інтервʼю австрійському виданню Die Presse.

За її словами, зруйновано або пошкоджено 1 373 заклади культури (бібліотеки, музеї, театри, філармонії, школи мистецтв) та понад 200 культових споруд.

Також заступниця міністра культури та інформаційної політики зазначила, що зараз важливо задокументувати пошкодження «відповідно до міжнародних стандартів». Натомість зараз відбувається консервація будівель з метою запобігання руйнувань, з розрахунком їх подальшого відновлення.

Григоренко також наголосила, що росіяни грабують українські музеї й бібліотеки на тимчасово окупованих територіях.

«Крадіжки творів мистецтва мають систематичний характер. Таке відбувалося і в Маріуполі, і в Мелітополі. Ми знаємо про це з відкритих джерел. Офіційно це не підтверджено. Притягнути росіян до відповідальності за таке буде складно. Вони зберігають експонати в Криму», - сказала Галина Григоренко

Вона додала, що росіяни хочуть стерти українську мову, культуру, національну пам'ять й замінити її російською. Та попри війну, у відносно безпечних містах, знову відкриваються культурні інституції.

«У Харкові відкриваються виставки, у притулках та метро проходять концерти. Ми не можемо робити перерву в культурному житті. Мистецтво і культура допомагають подолати кризу», - наголосила заступниця міністра культури та інформаційної політики.

Нагадаємо, російські солдати украли артефакти з майже 40 українських музеїв, а збитки від таких пограбунків та руйнувань об’єктів культури уже обчислюються сотнями мільйонів доларів.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності