• Головна
  • Війна
  • Дії Путіна створюють колапс для страхових компаній: у чому причина

Дії Путіна створюють колапс для страхових компаній: у чому причина

Дії Путіна створюють колапс для страхових компаній: у чому причина

Російська влада заарештувала 500 комерційних літаків, що належали закордонним лізинговим компаніям

Страховики збанкрутують, якщо їх змусять покрити витрати на війну, яку Росія розв’язала в Україні, заявив засновник одного з найбільших у світі брокерів.

Про це пише The Thelegraph.

Девід Хоуден, який побудував однойменну страхову імперію вартістю 11 мільярдів фунтів стерлінгів, сказав, що його галузь не зможе покрити витрати на війну на тлі суперечки через захоплення Путіним сотень комерційних літаків.

«Страховий ринок не може бути системним захистом для війни між Великою Британією та Росією. І це не задумано. Жодна політика не покриває це. Інакше, якби ми все це охопили, все одно б закінчилося справами з урядом – ми б усі збанкрутували», - зазначив Хоуден.

Загалом російська влада заарештувала 500 комерційних літаків, що належали закордонним лізинговим компаніям, незабаром після початку повномасштабної війни проти України.

Власники фірм, які переважно базуються в Ірландії, намагалися вимагати страховки, але отримали відмову. Зараз вони судяться зі страховиками Lloyd’s of London за їхню відмову виплатити до 10 мільярдів доларів (майже 8 мільярдів фунтів стерлінгів). Розгляд цієї справи у Високому суді запланований на наступний рік.

Тоді як Девід Хауден каже, що страховики законно відмовляються платити за умовами певних видів покриття. За його словами, якби страхові поліси були достатньо широкими, щоб покрити наслідки війни, це змусило б уряд виручати компанії, «оскільки на страховому ринку недостатньо капіталу, щоб заплатити за це». Наразі Howden Group сама не підписувала поліси, але має глибокі зв’язки в галузі як найбільший брокер Європи.

Натомість суперечка навколо «викрадених» літаків у Росії виникла внаслідок того, що страховий сектор Великої Британії все ще відчуває негативну реакцію громадськості на відмову виплачувати претензії за полісом перерви в бізнесі під час пандемії COVID-19.

Так, малий бізнес і фінансовий регулятор Великобританії оскаржили вироки у суді, й Верховний суд остаточно зобов’язав страховиків виплатити їм компенсації. Тож Хауден визнає, що страховики погано впоралися з кризою. Він сказав, що страховики були надто зосереджені на технічних деталях полісів, незважаючи на надзвичайні обставини.

«Коли надходять претензії, страхова компанія, справедливо з технічної точки зору, але, можливо, неправильно з точки зору PR, каже: «Мені дуже шкода, це не покривається нашим полісом», - пояснив брокер.

Страхова галузь зараз стикається з новим головним болем щодо того, як працювати з кіберстрахуванням. Зокрема члени Lloyd’s of London, 335-річної страхової компанії, були обурені наполяганням установи, що всі кіберполітики виключають «державні» атаки.

Багато хакерів базуються в таких країнах, як Росія та Північна Корея. З’ясовувати, які з них підтримуються державою, а які – ні, може бути більше мистецтвом, ніж наукою. Тож члени Lloyd’s скаржаться, що загальна політика є надто широкою і не дозволяє їм пропонувати покриття, яке вони б із задоволенням продали. Натомість Хоуден назвав суперечку щодо кіберстрахування «смішною».

Відтак Хоуден запропонував Lloyd’s вирішити суперечку, склавши офіційні вказівки щодо того, що є атакою, підтримуваною державою, яка, на думку ринку, створить для членів «систематичний ризик».

«Більшості війн легко дати визначення. Кібервійни складніше визначити. Те, що ми повинні мати в кіберпросторі, — дуже розумних людей з GCHQ, які визначають, що таке війна, а що таке системна атака. А потім ви могли б вийти й окремо купити на страховому ринку своє військове покриття», - каже Хоуден.

Брокер заснував свою однойменну імперію в 1994 році з трьома працівниками, собакою та 25 000 фунтів стерлінгів від інвестора. Сьогодні штаб-квартира компанії знаходиться в One Creechurch Place, 156-метровому хмарочосі в центрі міста. Маючи 14 500 співробітників (6 500 з них у Великій Британії) у 50 країнах, Howden Group займає високу позицію в страховому секторі. Також Howden Group є п’ятим за величиною бізнесом Великобританії, який належить співробітникам (4 500 співробітників володіють 35% компанії).

«У нас взагалі немає жодних дивідендів. Усі гроші, які ми заробляємо, ми реінвестуємо назад, на відміну від публічної компанії, яка використовує багато свого капіталу для виплати дивідендів», - зазначив брокер.

Нагадаємо, власник Twitter, мільярдер Ілон Маск відмовився видаляти з мережі твіт Дмітрія Мєдвєдєва про те, що «Україна зникне, бо вона нікому не потрібна».

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності