• Головна
  • Війна
  • Жертву прирівняли до агресора: у МЗС обурились через участь росіянина у Хресній дорозі у Римі

Жертву прирівняли до агресора: у МЗС обурились через участь росіянина у Хресній дорозі у Римі

Жертву прирівняли до агресора: у МЗС обурились через участь росіянина у Хресній дорозі у Римі

Юнак з Росії розповів, що його старший брат загинув на війні в Україні, а батько та дідусь зникли безвісти

Міністерство закордонних справ обурилось через рішення Ватикану помістити поруч розповіді юнаків з РФ та України під час Хресної дороги, що проводилась 7 квітня.

Про це речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко повідомив у Facebook.

Так, у Ватикані вирішили помістити поруч розповіді юнаків з Росії та України під час Хресної дороги, що традиційно проводиться у Страсну п’ятницю, за два дні до Великодня, та відтворює у пам’яті вірян основні моменти страждань Ісуса перед розп’яттям.

Що сталося

Хресна дорога складається з 14 молитовних циклів (стацій), в кожному з яких згадується та чи інша мука Христа. Цьогоріч під час неї люди з різних частин світу розповідали про страждання, здебільшого обумовлені війною та терористичними атаками. Зокрема, хлопець з України розповів, що у 2022 році разом із родиною виїхав з Маріуполя до Італії, однак його батько був змушений залишитись в країні. Тож зрештою його сім'я вирішила повернутися в Україну.

«Тут ситуація продовжує залишатися складною, з усіх боків йде війна, місто зруйноване. Але в моєму серці залишилася та впевненість, про яку мені говорила бабуся, коли я плакав: «Ось побачиш, все пройде». І з Божою поміччю мир повернеться», — сказав хлопець.

Натомість юнак з Росії розповів, що його старший брат загинув на війні в Україні, а батько та дідусь зникли безвісти.

«Я ж, з іншого боку, російський хлопчик... Коли я це говорю, я майже відчуваю почуття провини, але водночас не розумію, за що, і від цього мені вдвічі гірше. Позбавлений щастя і мрій про майбутнє. Я бачу, як бабуся і мама плачуть вже два роки. У листі нам повідомили, що мій старший брат помер, я досі пам'ятаю його на своє 18-річчя, усміхненого і яскравого, як сонце, і все це всього за кілька тижнів до того, як ми поїхали в довгу подорож. Всі говорили нам, що ми повинні пишатися, але вдома було лише стільки страждань і смутку. Те ж саме сталося з татом і дідусем, вони теж поїхали, і ми більше нічого не знаємо. Деякі мої однокласники, дуже налякані, шепотіли мені на вухо, що йде війна. Вдома я написав молитву: Ісусе, будь ласка, нехай буде мир у всьому світі, і нехай ми всі будемо братами», — сказав росіянин.

Реакція МЗС України

Водночас в МЗС України відреагували на Хресну ходу. У відомстві зазначили, що вона символізує перемогу добра над злом, світла над темрявою, віри над зневірою.

«Ми глибоко вдячні Папі Франциску за його турботу про Україну та українців. На жаль, змушені констатувати, що цьогорічна хода була знову затьмарена спробою прирівняти жертву та агресора», — розповів речник МЗС України Олег Ніколенко.

За його словами, Святий Престол не взяв до уваги аргументи української сторони про образливий характер такого жесту.

«Спільна участь українця та росіянина спотворює дійсність, в яку Росія занурила українців, втілюючи проти них геноцид. Ба більше, такий крок підриває принципи справедливості та загальнолюдської моральності, дискредитує концепцію миру та братерства», — наголосив речник української дипломатії.

Він додав, що намагання поставити знак рівності між Україною, яка страждає, та Росією, яка завдає страждань, не сприяє примиренню. Натомість примирення може настати лише після української перемоги, покарання всіх російських злочинців, покаяння за завдані страждання та прохання пробачення перед українцями.

«Розраховуємо, що Святий Престол надалі буде дотримуватися підходу, який базуватиметься на глибинному розумінні справедливості та відповідальності за відновлення миру в Україні і встановлення справедливості», — зазначив Олег Ніколенко.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск заявив, що готовий приїхати до Києва, але за умови, якщо у нього також буде організована поїздка до Москви.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності