• Головна
  • Війна
  • Оборона Росії в Криму: які «сюрпризи» підготували росіяни в очікуванні українського контрнаступу

Оборона Росії в Криму: які «сюрпризи» підготували росіяни в очікуванні українського контрнаступу

Оборона Росії в Криму: які «сюрпризи» підготували росіяни в очікуванні українського контрнаступу

Географія регіону створює великі труднощі як для України, так і для Росії

Тоді як українська влада пообіцяла повернути всю свою територію, тимчасово окуповану Росією, Москва готує продуману оборону. Особливо це стосується Криму, півострова, який РФ незаконно анексувала в 2014 році. Зараз він є одним із найбільш укріплених районів у зоні бойових дій.

Про це пише The Washington Post.

Після тижнів розкопок територія навколо невеликого містечка Медведівка, неподалік від переходу на материкову частину України, оповита складною системою траншей, що тягнеться на кілька кілометрів. Проходи вирізані в землі під кутами, щоб надати солдатам більший діапазон вогню. Водночас поруч розташовані інші укріплення, включаючи глибокі рови, призначені для утримання танків і важкої техніки.

Супутникові зображення, надані WP компанією Maxar, комерційною космічною компанією, показують, що Росія побудувала десятки подібних оборонних споруд.

«Російські військові, мабуть, розуміють, що найближчим часом Крим доведеться захищати», — каже російський військовий аналітик Ян Матвєєв.

Темпи зведення оборонних споруд зросли напередодні очікуваного весняного наступу України. Зокрема, всього за кілька тижнів Росія побудувала кілометри укріплень поблизу міста Вітіно на західному узбережжі Криму, хоча аналітики кажуть, що висадка десанту на півострів малоймовірна.

Хто та як будує захисні укріплення

БТМ-3, траншейна машина радянських часів, копає зі швидкістю півмилі на годину, навіть коли земля замерзла. Колись армія США дивувалася цим машинам, написавши у внутрішньому звіті 1980 року, що нічого подібного не існує в Сполучених Штатах, Європі чи Японії.

Але Росія також використовує сиру робочу силу. Так, російська влада публікує на сайтах оголошення про пошук будівельників для облаштування траншей у Криму з дерева та бетону за оплату понад 90 доларів на день — завидну зарплату. Тим часом супутникові знімки показують, що деякі перешкоди в Криму були побудовані за лічені дні.

Труднощі в Криму

Майбутнє Криму – важка тема. Президент України Володимир Зеленський пообіцяв повернути його під контроль своєї країни, але президент Росії Володимир Путін пообіцяв ніколи не відмовлятися від нього.

Географія регіону створює великі труднощі як для України, так і для Росії. Крим з'єднаний з материковою Україною вузьким болотистим проходом, який міг би зупинити наступ. Але його близькість до фронту також може виявитися небезпечною й для російської окупації, ізолюючи її сили та поставивши їх у зону легкої досяжності української зброї. І хоча Росія побудувала оборону деінде, масштаби в Криму виділяються.

«Для Путіна Крим - просто таки священна корова. Якщо щось станеться, війська будуть негайно направлені на цю лінію оборони», - сказав Матвєєв.

Супутникові знімки показують, що багато оборонних споруд РФ були побудовані вздовж водойм, створюючи додаткову перешкоду для потенційного наземного наступу України.

Микола Бєлєсков, науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень України, науково-дослідного інституту в Києві, який фінансується урядом, сказав, що розмір фортифікаційних споруд є «найкращим показником» побоювань Росії.

Проте деякі західні чиновники стурбовані тим, що відкрита боротьба за Крим може призвести до небезпечної ескалації. Адже високопоставлені російські чиновники, включаючи колишнього президента Дмитра Медведєва, натякали, що Москва використовуватиме ядерну зброю для захисту Криму.

Особливості кримської оборони

Боротьба за Крим велася століттями через його стратегічне розташування. Для Росії це постійне базування її Чорноморського флоту. Його пляжі також роблять його популярним місцем відпочинку, попри те, що сюди вторглася війна.

Під час Кримської війни 1850-х років Росія воювала проти альянсу європейських держав. Історики описують цей конфлікт, який широко використовував окопну війну, як передвісника Першої світової війни. Він також довів, що Крим, який колись вважався природною фортецею, був уразливим для сучасних атак з моря.

Але український флот слабкий. Також немає достатньої підтримки з повітря, щоб Україна могла домінувати над півостровом зверху. Водночас традиційний наземний штурм мав би пройти набагато складніший шлях.

Що підготували росіяни для оборони

На ключових дорогах, що з’єднують Крим із материковою Україною, встановлено перешкоди. Місяцями російські війська зводили укріплення на ключових точках доступу в Херсонській області. Вони також побудували укріплення поблизу Мелітополя, через так званий «сухопутний міст», що з’єднує Крим із Росією через тимчасово окуповану територію України. Натомість зовсім недавно Росія сильно зміцнила свою оборону на півострові, який з'єднаний з материковою частиною України Перекопським перешийком.

Географія може бути найкращим захистом Криму. З півночі на півострів ведуть лише дві великі дороги – М17 на заході зараз сильно укріплена, а М18 на сході перетинає міст, який можна зруйнувати. Лагуни Сиваш, також відомі як Гнильне море, обмежують масштабні військові переміщення, а Арабатська коса на сході має переважно ґрунтові дороги.

Також Росія побудувала окопи вздовж 32-кілометрової берегової лінії в західному Криму, поблизу Вітіно. Супутникові знімки від 31 березня показують, що там розташували артилерію. Деякі аналітики сказали, що розгортання зброї далеко від активного поля бою викликає здивування.

Битва за Крим

За словами Стіва Даннера, колишнього інженера армії США, який брав участь у війні в Перській затоці, війні в Іраку та Афганістані, для прямого прориву північних укріплень Криму знадобиться значний час, зусилля та обладнання.

«Росіяни дуже добре готують оборонні позиції», — написав Даннер у повідомленні, порівнюючи укріплення навколо Криму зараз з тими, які використовував Радянський Союз навколо Курська під час Другої світової війни — битви, яка виявилася вирішальною для відсічі нацистським військам.

Тоді як Майкл Кофман, військовий аналітик CNA у Вірджинії, заявив, що Україна навряд чи захопить Крим у «класичному розумінні», втім Київ може продовжувати стратегію виснаження, встановивши вогневий контроль над Кримом.

«З часом це може зробити ситуацію в Криму неспроможною, так що Росії, можливо, доведеться вести переговори щодо його статусу», — сказав Кофман.

Україна вже випробовує цю стратегію. Згідно з даними Armed Conflict Location & Event Data Project, з серпня сталося понад 70 атак спрямованих на російські сайти в Криму чи поблизу нього. Також було завдано багато авіаударів, у тому числі за допомогою безпілотників. Деякі, схоже, були справою рук диверсантів. Хоча Росія перехопила деякі атаки, інші досягли успіху — іноді з руйнівними результатами.

Так, у серпні щонайменше шість вибухів прогриміли на авіабазі Саки поблизу західного узбережжя Криму. Пізніше офіційні особи повідомили, що атаку здійснив український спецназ, у результаті чого було пошкоджено або знищено щонайменше вісім військових літаків.

Удари також були націлені на Джанкой на півночі Криму – місто, яке є важливим матеріально-технічним центром для російських військ на півдні України. Вибухи там пролунали 20 березня, а пізніше їх пов’язали з атакою безпілотників, націлених на російські крилаті ракети, які транспортувалися залізницею.

Водночас чи не найефектніша атака сталася 8 жовтня, коли вибухом було пошкоджено Кримський міст через Керченську протоку.

Якою може бути розв’язка

Бен Ходжес, колишній командувач армією США в Європі, а нині радник організації Human Rights First, заявив, що якщо Україна не поверне Крим, її економіка залишатиметься вразливою. Адже Росія зможе використовувати кримські порти, наприклад, для блокування української торгівлі або як плацдарм для майбутнього конфлікту.

«Україна ніколи не буде в безпеці й не зможе відновити свою економіку, доки Росія окупує Крим, тому що вона блокує доступ до моря й тому, що Чорноморський флот може домінувати над чорноморським узбережжям і портами України», — сказав Ходжес.

Він закликав Сполучені Штати постачати ракети більшої дальності, щоб допомогти витіснити Росію, включно з армійською тактичною ракетною системою (ATACMS), яка може вражати цілі на відстані до 300 км, потенційно охоплюючи весь Крим.

Проте укріплення в Криму означають, що Росія буде готова до тривалої боротьби. Нещодавно у розмові з російськими пропагандистськими ЗМІ Сергій Аксьонов, призначений Росією глава Криму, заявив, що роботи на «лінії оборони» Криму йдуть за графіком.

Нагадаємо, за словами секретаря РНБО Данілова, після звільнення тимчасово окупованого росіянами Криму потрібно буде організувати покарання гауляйтерів та колаборантів, звільнення ув’язнених українців та кримських татар, демонтаж Кримського моста та перейменування Севастополя в Ахтіар.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності