• Головна
  • Війна
  • Ядерні погрози Росії: про що говорили на Радбезі ООН та яка реакція України

Ядерні погрози Росії: про що говорили на Радбезі ООН та яка реакція України

Ядерні погрози Росії: про що говорили на Радбезі ООН та яка реакція України

Росія вкотре звинуватила США у порушенні «архітектури глобальної безпеки»

У п’ятницю, 31 березня, зібралась на засідання щодо розміщення ядерної зброї Росії в Білорусі Рада Безпеки ООН. Детальніше про те, що говорили представники різних країн й чим Росія виправдовує свої дії, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Пояснення Росії

Представник РФ в ООН Василь Небензя під час свого виступу не став заперечувати, що Росія передає зброю Білорусі. Але, за його словами, «без порушень міжнародних зобов'язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї». Він заявив, що Росія облаштовує в Білорусі сховище для тактичної ядерної зброї «задля безпеки Союзної держави».

«Президент Путін чітко пояснив, що ми не передаємо ядерну зброю. Ми говоримо, про те, що ми передаємо Білорусі комплекси Іскандер, це тактичні комплекси, а також обладнання літаків, а також навчання військових Білорусі, а також тактичних ядерних об'єктів на території Білорусі, які будуть під контролем Росії», — сказав Небензя.

Водночас він вкотре звинуватив США у порушенні «архітектури глобальної безпеки».

«Відповідно до оцінки ситуації в Європі, там уже може бути приблизно 150 ядерних бомб Америки. І нарощення цього потенціалу лише збільшується. Є уже звіти, що така зброя уже розміщена у Нідерландах, Бельгії, Туреччині. Нещодавно Америка зробила кроки щодо порушення певних договорів, які є стратегічно критичними. У 2019-му році саме США припинили свою участь у договорі про нерозповсюдження. США постійно порушують положення договору щодо зменшення та обмеження наступальних стратегічних озброєнь», — зазначив представник Росії в ООН, пояснюючи, чому РФ вирішила призупинити свою участь у договорі у лютому цього року.

Що казали інші країни

Більшість членів Ради Безпеки у своїх заявах засудили погрози російського президента Владіміра Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі.

Так, Китай виступив проти передачі ядерної зброї іншим країнам. Зокрема йдеться про її розміщення за межами країни, якій вона належить, сказав заступник постійного представника Китаю при ООН Ген Шуан.

«Ми виступаємо за заборону передачі ядерної зброї, щоб жодні ядерні країни не передавали свою ядерну зброю за кордон і не розміщували її за межами своєї країни», — заявив Ген Шуан.

Крім того, він підкреслив, що минулого року п’ять лідерів ядерних країн заявили, що ядерну війну неможливо виграти і її не можна починати.

«Сьогодні ця заява є ще більш важливою. Китай закликає всі ядерні країни дотримуватися своїх зобов’язань, зменшувати ризик ядерної війни та уникати будь-яких конфліктів між ядерними державами», — зауважив представник КНР.

Водночас заступник постійного представника США при ООН Роберт Вуд сказав, що заявлені наміри Путіна напряму розходяться зі спільними деклараціями, які підписали менше двох тижнів тому лідери РФ і Китаю щодо нерозповсюдження, а також зменшення ризиків ядерної війни.

«Менше двох тижнів тому президент Путін у спільній заяві з главою КНР зобов’язався в ефективний спосіб зменшувати ризики ядерної війни й цинічно заявляв, що «держави, які мають ядерну зброю, повинні утримуватися від розміщення такої зброї за кордоном, а також вивести ядерну зброю, розгорнуту за кордоном», —  нагадав представник США.

Він наголосив, що постійне ігнорування Путіним зобов’язань за договорами, у тому числі перед своїми друзями, а також нехтування стратегічною стабільністю заради досягнення цілей агресії в Україні «є ризиком для порядку денного РБ ООН щодо підтримки міжнародного миру та безпеки». Він також висловив жаль, що деякі члени Ради Безпеки на цьому тлі досі дотримуються політики ігнорування агресії РФ проти українського народу. За його словами, це лише сприяє подальшим порушенням з боку Росії, загостренню конфлікту та віддаленню перспектив миру.

«Ми закликаємо Росію переглянути свої наміри щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі та вкотре закликаємо РФ вивести її війська з України. Росія повинна негайно припинити ескалаційну риторику навколо потенційного використання ядерної зброї», –  заявив представник США.

Тоді як країни Балтії – Естонія, Литва і Латвія – виступили проти російського головування в Раді Безпеки ООН у квітні. Зокрема, у заяві від імені трьох країн, яку зачитав на засіданні Ради Безпеки ООН постпред Естонії при ООН Рейн Таммсаар, зазначається, що країна, якою керує воєнний злочинець, переслідуваний Міжнародним кримінальним судом, не може головувати в органі, що відповідає за мир і безпеку у світі.

«Хіба це не красномовно, що у річницю різанини в Бучі, Росія займе пост голови Ради Безпеки? Це ганебно, принизливо і небезпечно для довіри до цього органу та його ефективного функціонування», – зазначив Таммсаар.

За його словами, країна, яка веде агресивну війну проти свого сусіда, здійснює найжахливіші звірства, загрожує світові ядерною зброєю і чий лідер є воєнним злочинцем, щодо якого МКС видав ордер на арешт, не може керувати Радою Безпеки.

«Відповідальні члени цього органу повинні протистояти спробам Росії перетворити головне місце проведення міжнародної дипломатії в посміховисько і платформу дезінформації», – додав він.

Реакція України

Те, що Росія хоче перекинути ядерну зброю до Білорусі, свідчить про невдалу зустріч з Китаєм, заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками саміту «Буча Саміт».

«Сигнал, що Росія буде розташовувати ядерну зброю на території Білорусі, говорить про невдалу зустріч з Китаєм. Перше, що потрібно було показати суб’єктність, яку Росія під керуванням президента Путіна повністю втратила. Друге, ще раз підкреслюю, що треба показувати якісь політичні кроки або перемоги президенту Росії, але він на полі бою не зміг це зробити і навіть про те, що вони мають таку криваву війну абсолютно зрозуміло, чим вона закінчиться вже. Питання в тому, що він просто не жаліє наших людей і вбиває їх. Але він не рахує і своїх людей, але це вже справи РФ», — наголосив глава держави.

Водночас Зеленський додав, що Олександр Лукашенко повністю втратив будь-яку суб'єктність і «він вже не вирішує, яка зброя знаходиться на його території».

«А чи загрожує Путін світу? Авжеж, якщо Україна не втримається, впаде, Путін — піде далі, ми це багато разів підкреслювали. За допомогою наших друзів і партнерів наша армія буде стійко стояти і виборювати те, що дійсно по праву належить нам. Перемога і наша незалежність», — зазначив президент України.

Натомість постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що Кремль бреше і нехтує навіть тими, кого оголошує своїми друзями і стратегічними партнерами.

«Путіну знадобилося лише чотири дні, щоб порушити ще одне зобов'язання, яке він нещодавно взяв на себе з лідером КНР у спільній заяві, підписаній 22 березня 2023 року. У документі проголошується, що «всі держави, які володіють ядерною зброєю, повинні утримуватися від розгортання ядерної зброї за межами своїх національних територій», — сказав Кислиця.

Він додав, що до честі китайської сторони, «вона дуже розумно нагадала Москві, що ядерну війну неможливо виграти й вести і що необхідно запобігти розповсюдженню ядерної зброї». Крім того, Кислиця нагадав, що Україна є учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а також підписала в 1994 році Будапештський меморандум щодо надання гарантій безпеки у зв'язку з приєднанням до ДНЯЗ.

Так, Україна відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу у світі, натомість одна з держав-гарантів – Російська Федерація – не виконала своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом й знову демонструє, що сприймає ядерну зброю як інструмент погроз і залякування, а не засіб стримування і запобігання війні.

Нагадаємо, поки в Україні вирує повномасштабна війна, розв’язана Росією, світові запаси діючої ядерної зброї зросли, продовжуючи тривожну багаторічну тенденцію. Так, розширений світовий арсенал наразі включає близько 9 576 оперативних боєголовок.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності