• Головна
  • Війна
  • Нова ера шпигунства: як соціальні мережі та відкриті дані допомагають українській армії

Нова ера шпигунства: як соціальні мережі та відкриті дані допомагають українській армії

Нова ера шпигунства: як соціальні мережі та відкриті дані допомагають українській армії

Загальнодоступна інформація може боротися з дезінформацією

У лютому минулого року група студентів крихітного гуманітарного коледжу в США сиділа й дивилася на Google Maps. Раніше того дня вони знайшли відео у TikTok, на якому була колона танків, розташованих неподалік від російського міста Бєлгород. Згодом вони спостерігали низку сповіщень про затори між Бєлгородом і українським кордоном. Відтак використовуючи лише соціальні мережі та найпоширеніший у світі додаток для подорожей, ця невелика група студентів стала першою, хто публічно оголосив, що Росія вторгається в Україну. І відтоді інформація з відкритих джерел відіграла важливу роль у тому, щоб українці здобули перемогу над силами РФ, змінивши наше уявлення про розвідку.

Про це пише Yahoo News.

У 2017 році американська компанія з програмного забезпечення підрахувала, що 90% усіх даних у світі було створено за попередні два роки. Через шість років 5 мільярдів користувачів Інтернету щохвилини щодня діляться 66 тис. фотографій в Instagram, 350 тис. твітів та 1,7 млн дописів у Facebook.

У вправних руках і в поєднанні з таємними розвідувальними даними вони можуть означати різницю між тим, як помітити важливий рух військ і дозволити ворогу маневрувати непоміченим, або між тим, щоб зловити іноземного агента, який діє на території країни, й не дозволити йому вислизнути крізь пальці. Простіше кажучи, ми живемо в зовсім іншому світі, ніж той, у якому ми жили десять років тому, й часи змінюються, відтак ми повинні змінюватися разом з ними.

Так, наприклад, в рамках оновлення Інтегрованого огляду уряд США оголосив про створення нового Центру розвідки з відкритим кодом. Оновлення Інтегрованого огляду справедливо визнало, що такі демократії повинні піти далі, щоб перевершити співпрацю та конкуренцію з державами, які спричиняють нестабільність.

Розвідувальний центр із відкритим кодом зробить саме це, виступаючи в якості нового потужного інструменту для розуміння супротивників. Відкрита доступна інформація тепер пропонує нам деталі, які додаються до таємниць, які уряди повинні збирати, щоб захистити усіх. Це вже потужно використовується тими, кому доручено захищати країну. Але потрібно йти далі. Так, завдяки глибшій зосередженості на правильному таланті, навчанні та технологіях, включаючи машинне навчання та штучний інтелект, це додасть ще одну потужну струну до нашого лука.

«Ми будемо тісно співпрацювати з нашими партнерами в інших країнах «П’яти очей», щоб поділитися нашим досвідом. Це, а також наші провідні технології у світі механізмів нагляду, які регулюють використання слідчих повноважень, відрізняють нас від наших супротивників. І хоча механізми нагляду повинні розвиватися, щоб реагувати на різке збільшення наявних даних, вони завжди відображатимуть цінності нашої країни», - написав у колонці американський журналіст Том Тугендхат.

Загальнодоступна інформація може боротися з дезінформацією. Оскільки Путін просуває фейкові наративи, від сфабрикованих новин до операцій під фальшивим прапором, потрібно мати чим реагувати. Висвітлення інформації, яку можна перевірити громадськістю, допоможе притягнути Путіна до відповідальності та гарантує, що його пропаганда зазнає такого ж провалу, як і його військові операції. Інформація з відкритих джерел може допомогти виграти повітряну війну.

Традиційне шпигунство все одно розкриє плани ворогів. Наприклад, можна ідентифікувати російські війська, які скупчуються біля кордону, використовуючи інформацію з відкритих джерел, але часто це таємні джерела, відтак лише вони можуть сказати, чи планують вороги просуватися вперед. Вторгнення та блеф можуть виглядати однаково й це може призвести до жахливих результатів.

Нагадаємо, Україна закликає створити єдину глобальну організацію, яка б допомагала ділитися інформацією про загрози та готуватися до майбутніх атак, оскільки Росія атакує українську критичну інфраструктуру та прагне створити максимальний хаос.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності