• Головна
  • Війна
  • На Запорізькій АЕС панує хаос: атомники розповіли про умови, вимоги і «ями» в окупованому Енергодарі

На Запорізькій АЕС панує хаос: атомники розповіли про умови, вимоги і «ями» в окупованому Енергодарі

Фото: Вікіпедія

Третина працівників все ще перебуває на Запорізькій АЕС

На даний час на окупованій російськими загарбниками Запорізькій атомній електростанції залишається близько 4,6 тисячі з 11 тисяч працівників. До 1-го квітня усі вони повинні підписати договір з російською корпорацією «Росатом». Майже 2,6 тисячі співробітників вже підписали контракт, інші – відмовляються.

Про це розповів президент «Енергоатому» Петро Котін, повідомляє The New York Times.

Як росіяни ставляться до працівників ЗАЕС

За словами гендиректора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова, окупанти жахливо ставляться до працівників на станції. Він розповідав, що росіяни влаштували спеціальні зони в Енергодарі, де співробітників ЗАЕС допитували, знущалися та били.

«Були дві локації, які називалися «ями»», - сказав Мурашов.

Одна з них - відділ поліції в Енергодарі. Ще одну розташували у місцевій військовій частині

 «Я бачив одного зі співробітників, який йшов на яму, і він був весь жовтий від синців. Тому я знав, що може статися», - додав гендиректор ЗАЕС.

Мурашов зазначив, що іноді робітників забирали з їхніх домівок і відправляли на «ями».Також просто зупиняли на контрольно-пропускних пунктах, коли вони входили на завод, і забирали. Співробітників ЗАЕС планово перевіряли на проукраїнський контент.

Спочатку Ігор Мурашов та інші співробітники сказали, що росіяни шукали людей, які намагались перешкодити російським солдатам увійти в місто. Пізніше, за його словами, окупанти мали намір змусити співробітників підписати контракти з «Росатомом».

Що відбувається зараз на ЗАЕС

За словами Петра Котіна близько місяця тому українські інженери все одно звітували до Києва для отримання технічних інструкцій. Однак, зараз цього не відбувається.

Українські чиновники кажуть, що робітники, які залишилися, не мають змоги втекти. Адже дорога на контрольовану Україною територію закрита.  

Багато співробітників, які залишилися, вважали своїм обов’язком забезпечити безпечну роботу заводу. Водночас були такі, що активно співпрацювали з росіянами. Глава "Енергоатому" зазначив, що для кожного окремого випадку була створена спеціальна комісія.

Сьогодні українська влада має обмежене бачення того, що відбувається на заводі. Адже у її розпорядження лише щоденні звіти, які надають спостерігачі МАГАТЕ.

Нагадаємо, раніше в «Енергоатомі» розповіли, скільки часу знадобиться, щоб відновити роботу на ЗАЕС після звільнення. Зазначається, що українським спецпризначенцям знадобиться щонайменше два місяці, щоб знешкодити всі вибухові предмети.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності