• Головна
  • Війна
  • Провали на полі бою змушують Путіна готувати Росію до «вічної війни» із Заходом

Провали на полі бою змушують Путіна готувати Росію до «вічної війни» із Заходом

Провали на полі бою змушують Путіна готувати Росію до «вічної війни» із Заходом

На думку Кремля, війна в Україні не закінчиться найближчим часом і що росіяни повинні навчитися з нею жити

Одного вечора наприкінці грудня компанія старих друзів зібралася на вечерю у квартирі високопоставленого чиновника. Там були присутні представники російської культурної та політичної еліти, які висловили тост за Новий рік, у якому вони очікують миру та повернення до нормального життя. Натомість речник президента РФ Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков розвіяв їх сподівання.

Про це пише The Guardian.

«Я припускаю, що ви очікуєте, що я щось скажу. Все стане набагато складніше. Це займе дуже-дуже багато часу», — сказав Пєсков, за словами одного з двох людей, які розповіли про перипетії цього вечора на умовах анонімності.

Його тост зіпсував настрій гостей, багато з яких у приватних бесідах заявили, що виступають проти війни в Україні.

«Було неприємно слухати його виступ. Було зрозуміло, що він попереджав, що війна залишиться з нами, і ми повинні готуватися до довготривалої перспективи», – сказав один з гостей.

Ставлення Путіна до війни

Нещодавно, довго розмовляючи з робітниками авіаційного заводу в Бурятії, Путін знову назвав війну екзистенціальною битвою за виживання Росії.

«Для нас це не геополітичне завдання, а завдання виживання російської державності, створення умов для майбутнього розвитку країни і наших дітей», – сказав російський диктатор.

За словами політолога Максима Трудолюбова, це повторювало модель останніх виступів, у яких російський лідер дедалі більше переходив до обговорення того, що аналітики назвали «вічною війною» із Заходом.

«Путін практично перестав говорити про якісь конкретні цілі війни. Він також не пропонує бачення того, як може виглядати майбутня перемога. У війни немає ні чіткого початку, ні передбачуваного кінця», – сказав Трудолюбов.

Він сказав, що тонко завуальоване повідомлення людям полягало в тому, що війна в Україні не закінчиться найближчим часом і що росіяни повинні навчитися з нею жити.

Водночас західні офіційні особи зазначили, що з тривогою слухали лютневу промову Путіна, вважаючи, що російський диктатор залишає мало місця для відступу. Зокрема один західний дипломат у Москві назвав послання Путіна у промові підготовкою російської громадськості до «війни, яка ніколи не закінчується». Він також сказав, що незрозуміло, чи може Путін змиритися з поразкою в конфлікті, оскільки, схоже, Путін не «розуміє, як програвати».

Поразки Росії на полі бою

Путін, який, за даними західної розвідки, особисто приймає оперативно-тактичні рішення в Україні, припинив у своїх публічних коментарях обговорювати ситуацію на фронті в Україні. Так, згідно з дослідженням виступів російського диктатора, проведеним російським інформаційним виданням «Верстка», Путін востаннє згадував бойові дії в Україні 15 січня, сказавши, що динаміка його армії була «позитивною». Ці слова свідчать про те, що Кремль просто не визнає, що він не в змозі змінити хід війни на полі бою, стверджує Володимир Гельман, професор російської політики з Гельсінського університету.

«Простіше не говорити про військові дії, коли ваша армія не прогресує. Але згортання — не варіант для Путіна, адже це означало б визнати поразку», — додав Гельман.

Протягом зими західні військові аналітики та українські офіційні особи неодноразово попереджали, що Росія, призвавши восени минулого року 300 тисяч військових, здійснить нову велику атаку. Проте наступ Москви по 257-кілометровій дузі на сході України, який почався в лютому, приніс країні мінімальні здобутки, завдавши приголомшливих втрат. Так, за оцінками західних офіційних осіб, з російського боку було до 200 тисяч убитих і поранених.

«Росія просто не має наступальних можливостей для великого наступу», - сказав американський військовий експерт Роб Лі.

За його словами, менше 10% російської армії в Україні здатні до наступальних операцій, причому більшість її військ зараз – призовники з обмеженою підготовкою.

«Їхні сили можуть повільно здобути кілька важких перемог, але не мають можливості пробити українські оборонні лінії таким чином, щоб змінити хід війни. Ми бачимо, що російські військові готуються до тривалої війни. Путін розраховує на те, що ресурси його країни переважатимуть над українськими, оскільки Захід втомиться допомагати Києву», – каже Лі.

Настрої російського населення

Попри невдачі на полі бою в Україні, Кремль витримав будь-яку потенційну негативну реакцію на війну вдома, розгромивши залишки громадянського спротиву в Росії та змінивши обличчя країни.

«Багато хто в країні зараз повністю визнали, що ця війна не мине, і вважають, що їм потрібно навчитися жити в умовах реальності», — сказав Андрій Колесніков, старший науковий співробітник Фонду Карнегі, який вивчав ставлення громадськості до війни після початку повномасштабного вторгнення.

Він зазначив, що здатність і бажання населення адаптуватися до нової реальності виявилися набагато сильнішими, ніж очікували багато спостерігачів. Зокрема коли у вересні Путін наказав призвати 300 тисяч резервістів, соціологи помітили рекордне зростання страху та тривоги: чоловіки були стурбовані можливістю йти на війну, а матері та дружини хвилювалися за своїх чоловіків, батьків і синів. Втім за кілька місяців цей страх зменшився.

«Пропагандистська кампанія була успішною, попри початкове коливання людей», — заявило джерело, близьке до медіапропагандистів Кремля, маючи на увазі ранні антивоєнні протести, які призвели до понад 15 000 арештів по всій країні в перші тижні після повномасштабного вторгнення.

«Уряду вдалося згуртувати людей навколо прапора. Те, як був оформлений конфлікт, допомогло людям це прийняти», – додав співрозмовник.

Зокрема, повна потужність держави була використана для поширення інформації щодо того, що війна необхідна для самої ідентичності та виживання Росії. Національне телебачення перейшло від розважальних програм до агресивних політичних ток-шоу.

Водночас школам доручили додати базову військову підготовку та уроки «патріотизму», які мають на меті виправдати війну в Україні. Тоді як державна риторика, включно із закликами Путіна позбутися «негідників і зрадників», призвела до хвилі викриття простими росіянами своїх колег і навіть друзів.

«Країна збожеволіла. Мені довелося припинити спілкування з колегами та друзями. Ми живемо в різних реаліях», — сказав Олексій, колишній вчитель історії в елітній школі-інтернаті під Москвою, який нещодавно звільнився через розбіжності з керівництвом щодо нової «патріотичної» навчальної програми.

Тоді як сотні тисяч росіян були змушені мовчати або покинули країну, група прихильників війни прийняла новий напрямок країни. Так, дедалі частіше війна зображується як глобальна битва з Європою та США.

Загравання російської влади із радикалами

На московському заході, присвяченому запуску «Міжнародного руху русофілів» у середині березня, групи, яка підтримується Міністерством закордонних справ Росії та в якій багато європейських активістів і прихильників теорії змови, риторика просто таки жахала.

«Ми бачимо не просто неонацизм, ми бачимо прямий нацизм, який охоплює все більше і більше європейських країн», — сказав під час виступу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Тоді як Костянтин Малофєєв, олігарх, проти якого у 2014 році США ввели санкції за «погрози Україні та надання фінансової підтримки «ДНР», сказав: «Ми не бачили такої ненависті з тих пір, як російські солдати закінчили війну перемогою в Берліні. Ми зупинили ту війну, і тепер ми, переможці, знову стикаємося з тим, що вона повстала з пекла проти нас».

Проте в кулуарах конференції дехто говорив й про важкий прогрес Росії та дорогу вартість війни.

«Не всі в цій країні ще розуміють, скільки нам доведеться заплатити, щоб виграти цю війну. За любов до Росії в нашій країні людям доводиться платити життям. Це серйозно, і ми не були готові до цього», — сказав Олександр Дугін, радикальний російський філософ і відомий прихильник війни.

Його донька, Дар’я Дугіна, загинула минулого року під час вибуху автомобіля, хоча припускається, що ціллю теракту був він.

«Я не думаю, що люди в цій країні повністю розуміють, що відбувається через рік. Звичайно, є повна підтримка з боку президента, але вона не повністю увійшла в серця і душі всіх наших людей. Деякі люди прокинулися, деякі люди ні. Незважаючи на рік війни, це йде дуже повільно», — додав Дугін.

Нагадаємо, звинувачення проти Владіміра Путіна у військових злочинах, висунуті Міжнародним кримінальним судом, означають, що російський лідер, теоретично, не може відвідати дві третини земної кулі, не ризикуючи бути арештованим у 123 країнах, які є учасниками договору ООН, що лежить в основі діяльності суду і тому зобов'язав його затримати. Та на практиці ситуація складніша: деякі країни-члени МКС засуджують ордер на арешт, а інші створили прецедент невиконання наказів суду. Детальніше про це можна дізнатись тут.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності