• Головна
  • Війна
  • В обмін на «шахеди» Росія постачає Ірану кіберзбою – ЗМІ

В обмін на «шахеди» Росія постачає Ірану кіберзбою – ЗМІ

В обмін на «шахеди» Росія постачає Ірану кіберзбою – ЗМІ

США бачать у цьому військовому альянсі потенційну загрозу

Росія постачає Ірану кіберзброю, зокрема засоби для цифрового спостереження. Натомість за це росіяни отримують безпілотники, якими атакують цивільну інфраструктуру України.

Про це пише The Wall Street Journal.

На думку співрозмовників видання, це ще один рівень військового альянсу, який розвивається. Водночас США бачать у цьому потенційну загрозу.

«Російська влада вирішила, що вигоди від поглиблення військових відносин з Іраном переважають будь-які недоліки», – каже неназваний американський високопосадовець.

Зазначається, що можливість співпраці в галузі кібервійськ з'явилася після того, як Іран продав Росії безпілотники та погодився надати Кремлю ракети малої дальності. Крім того, іранці почали постачати танкові та артилерійські снаряди.

В той же час Тегеран шукає кібердопомогу й разом із тим запитує хоче отримати десятки російських ударних вертольотів та реактивних винищувачів. Також йдеться про допомогу в іранській програмі ракет дальнього радіусу дії.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення до України Росія надала Ірану засоби зв’язку та спостереження, а також пристрої для підслуховування, сучасні фотопристрої та детектори брехні. Водночас Москва, ймовірно, вже поділилася з Іраном більш сучасним програмним забезпеченням, яке дозволить йому зламувати телефони дисидентів і противників режиму.

Так, за даними американських посадовців, головним постачальником кіберпослуг для Ірану є російська компанія «Протей». Вона має контракти з міністерством оборони країни-агресорки.

«Враховуючи хороші можливості Росії, будь-яка передача знань покращить кіберможливості Ірану», – каже аналітикиня з питань кіберполітики Фонду захисту демократій, Вашингтонського аналітичного центру Енні Фікслер.

Нагадаємо, наприкінці лютого у росіян була пауза, після якої атаки поновились. Відтак, за висновками британських розвідників, Росія, ймовірно, почала отримувати регулярне постачання невеликої кількості БПЛА «Шахед».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності