• Головна
  • Війна
  • Реклама, телефонні дзвінки та волонтерство: у Росії змінили тактику пошуку новобранців для війни в Україні

Реклама, телефонні дзвінки та волонтерство: у Росії змінили тактику пошуку новобранців для війни в Україні

Реклама, телефонні дзвінки та волонтерство: у Росії змінили тактику пошуку новобранців для війни в Україні

Кремль дав наказ регіональній владі залучити певну кількість добровольців

Цієї весни по всій Росії триває нова кампанія з пошуку новобранців, аби поповнити військо для війни в Україні. Зокрема комісаріати тепер працюють з університетами та соцслужбами, щоб заманити на службу студентів та безробітних.

Про це пише Associated Press

Поки тривають активні бойові дії під Бахмутом й обидві сторони готуються до контрнаступу, військова машина Кремля гостро потребує нових рекрутів.

Вереснева «часткова» мобілізація 300 тисяч осіб викликала велику паніку по всій країні, оскільки більшість чоловіків віком до 65 років формально є частиною резерву. Десятки тисяч втекли з Росії замість того, щоб з’явитися на призовні пункти. Водночас Кремль заперечує, що планується ще один призов для участі в «спеціальній військовій операції» в Україні, яка триває вже понад рік.

Непопулярні кроки влади лякають росіян

Проте на тлі невизначеності щодо того, чи відбудеться цей крок врешті-решт, уряд заохочує чоловіків піти добровольцями або в тимчасових пунктах вербування, які з’являються в різних регіонах, або за допомогою телефонних дзвінків від військових. Таким чином, згідно з нещодавньою доповіддю американського аналітичного центру Institute of the Study of War, російська влада може «уникнути офіційного оголошення другої хвилі мобілізації» після того, як перша виявилася настільки непопулярною.

Один москвич розповів, що його роботодавець, державна організація, зібрала військові квитки всіх чоловіків бойового віку й сказав, що дасть їм відстрочку. Проте чоловік сказав, що цей крок все одно викликав у нього страх.

«Це нервує і лякає — ніхто не хоче раптом опинитися на війні з гвинтівкою в руках. «Спецоперація» дещо затягується, тому несподіванок від російської влади чекати не варто», — сказав анонімний росіянин.

За його словами, минуло понад тиждень, відколи він здав свою картку, а звільнення зазвичай вирішуються за день-два, що лише посилює його тривогу.

Російські ЗМІ повідомляють, що чоловікам по всій країні приходять повістки з комісаріатів. У більшості випадків чоловіків просто попросили оновити свої записи; в інших їм було наказано брати участь у військовій підготовці.

До яких кроків щодо мобілізації вдаються на місцях

Минулого тижня прессекретар Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що вручення повісток для перевірки даних у комісаріатах ​​є «звичною практикою». Інші непідтверджені повідомлення у ЗМІ говорять, що влада сказала регіональним керівникам залучити певну кількість добровольців.

Так, деякі посадовці оголосили про створення центрів вербування з метою змусити чоловіків підписувати контракти, які дозволяють їх відправляти в бій як професійних військових. Такі оголошення з’явилися на державних вебсайтах і в соціальних мережах державних установ і організацій, зокрема бібліотек і шкіл.

Один із них, опублікований муніципальною адміністрацією на заході Ярославської області, пообіцяв одноразову премію близько 3 800 доларів за реєстрацію, а якщо його відправлять в Україну, місячну зарплату до 2 500 доларів плюс близько 100 доларів на день за «залучення в активні наступальні операції» і 650 доларів «за кожен кілометр просування в складі штурмових груп».

Також в оголошенні йшлося, що солдат отримає пільги в сплаті податків і кредиту, пільговий статус вступу до університету для своїх дітей, щедру компенсацію сім'ї, якщо він буде поранений або загине у бою, а також статус ветерана війни, який має ще більше пільг.

Натомість у Новосибірську чиновники попросили університети, коледжі та професійно-технічні училища розміщувати оголошення про прийом на службу на своїх вебсайтах, сказав Сергій Чернишов, засновник тамтешнього приватного професійно-технічного училища. Він розмістив оголошення у своєму акаунті в соцмережі, «щоб усі знали, чим займається мерія», але він сказав, що не планує розміщувати його на сайті школи, мовляв, «дивно націлюватися на учнів ПТУ».

Інші ж зусилля включають зустрічі службовців військового відомства зі студентами коледжу та безробітними чоловіками або телефонні виклики чоловіків для «волонтерства».

За словами Григорія Свердліна, засновника групи під назвою «Іди лісом», яка допомагає чоловікам уникнути мобілізації, були лише поодинокі випадки, коли поліцейські дійсно тиснули на чоловіків, щоб вони записалися. За його словами, група отримує до 100 повідомлень на день від чоловіків, які шукають поради щодо поводження з повістками або військовими. У більшості випадків чиновники хотіли оновити дані, вказавши адреси та номери телефонів, але під час цього процесу вони могли спробувати завербувати чоловіків.

Випадки прихованої мобілізації в Росії

У Вологодській області, приблизно за 400 кілометрів на північ від Москви, група отримала повідомлення про те, що майже всіх, хто йде в комісаріат після отримання повістки, «змушують підписати документ про заборону виїзду з регіону». Адвокат Олексій Табалов, який керує групою правової допомоги Школи призовника, вважає, що в тому, що влада зараз роздає повістки, немає нічого незвичайного. Частина повідомлень традиційно роздається перед весняним призовом на строкову військову службу, який має розпочатися 1 квітня.

Адвокат пояснив, що всі російські чоловіки у віці від 18 до 27 років повинні служити в армії один рік, але значна частина уникає призову за станом здоров'я або отримує відстрочку від навчання. Частка чоловіків, які ухиляються від призову, особливо велика в Москві та інших великих містах, причому багато хто просто ухиляється від повісток. Водночас він сумнівається, що щось може зробити «волонтерство» привабливим після 13 місяців війни, яка забрала життя та поранила десятки тисяч людей.

«Люди вже розуміють, що означає підписання контракту. Ті, хто одного разу обпікся, навряд чи потраплять у ту ж пастку», – сказав адвокат.

За його словами, адвокатська група продовжує отримувати повідомлення від солдатів, які хочуть розірвати контракти, але це юридично неможливо, поки Путін не припинить часткову мобілізацію, яка почалася у вересні.

«Вихід з війни автоматично означає кримінальне переслідування», — сказав Табалов, додавши, що з грудня розпочався шквал кримінальних справ із переслідуванням солдатів, які дезертирували або пішли в самоволку.

Зокрема, видання «Медіазона» нарахувало 247 вироків у 536 кримінальних справах за цими та подібними статтями, додавши, що більше третини засуджених отримали умовні терміни, що дозволяє владі відправляти їх назад на передову.

Чи є різниця між призовними кампаніями у РФ

Нинішня призовна кампанія схожа на ту, яку проводили минулого літа, перед вересневим призовом, каже Катерина Степаненко, російська аналітикиня з Інституту вивчення війни.

За її словами, тоді влада також використовувала фінансові стимули й були створені різні добровольчі батальйони, але ця спроба явно не увінчалася успіхом, тому що Путін зрештою перейшов до часткової мобілізації.

«Вони вже залучили значну частину людей, яких фінансово стимулювали минулого літа. І вони насилу це зробили минулого року», – каже аналітикиня.

Водночас поточний набір свідчить про обізнаність військових щодо потреб в живій силі в Україні.

«Мобілізаційна кампанія 300 000 військовослужбовців показала нам, що Росії недостатньо сформувати достатню ударну групу, щоб продовжувати свої наступальні операції», — зазначила Катерина Степаненко.

Нагадаємо, у ГУР вважають, що РФ готова розпочати чергову хвилю мобілізації, проте поповнення армії окупантів живою силою не матиме вирішального впливу на ситуацію на фронті й лише призведе до ще більшого виснаження країни-агресорки.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності