• Головна
  • Війна
  • «Брали палиці та били, якщо ти за Україну»: з Криму в Україну повернули 17 викрадених росіянами дітей

«Брали палиці та били, якщо ти за Україну»: з Криму в Україну повернули 17 викрадених росіянами дітей

У Криму дітей примушували співати російський гімн, а коли знайшли жовто-синій прапор, то спалили його.

З тимчасово анексованого Криму в Україну вдалося повернути сімнадцятьох дітей, яких вивезли з окупованих територій нібито в літній табір. Натомість їх пів року там утримували.

Про це повідомляє «Настоящее время».

Окупаційна влада вмовляла батьків відправити дітей подалі від війни – на оздоровлення. Коли вони вже були в Криму, то почався контрнаступ ЗСУ на Херсонщині. Після відступу росіяни підірвали місту Херсоні, відтак батьків та дітей розділив фронт.

«Просто сказали: «приїжджайте самі забирайте». Але добиратися туди було неможливо. У нас із мостом сталося. Пороми вже теж не перевозили», — згадує одна з матерів.

За словами дітей, у Криму їх примушували співати російський гімн, а коли знайшли жовто-синій прапор, то спалили його. Якщо школярі казали, що підтримують Україну, то їх били. У таборі у них були й уроки: математика, російська, англійська.

«У однієї дівчинки був український прапор у кімнаті. Астахов, головний з безпеки, зайшов і його спалив. Каже, ходімо, дивитиметеся, як ваша країна горить. Потім нас зібрали і кажуть: «Україна – це терористи. Вони вбивають людей, дітей. Ви Україні не потрібні. Брали палиці та били, якщо ти за Україну. Потрібно говорити, що ти за Росію», – розповів один із хлопчиків.

Повернути дітей батькам допоміг фонд Save Ukraine.

«Вони сказали дітям: це була евакуація. Ми врятували ваші життя. А коли батьки почали дзвонити до таборів, вони казали: якщо ви хочете, ви можете приїхати і забрати дітей. Але це неможливо. Тому що вони б ніколи не перетнули лінію фронту. Це довгий шлях через Польщу, Білорусь та Росію у Криму. Це близько п'яти тисяч кілометрів в один бік. Рішення Міжнародного кримінального суду – це знак усьому світу. Путін – злочинець. Це військовий злочин. Це не евакуація. Це депортація», – каже засновник фонду Save Ukraine Микола Кулеба.

Нагадаємо, кілька днів тому до України вдалося повернути 15 українських дітей спільно з їхніми мамами та законними представниками. Це діти з міст на Харківщині та Херсонщині, що були окуповані ще на початку війни.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності