• Головна
  • Війна
  • 9 років під обстрілами: як українські захисники боронять Нью-Йорк

9 років під обстрілами: як українські захисники боронять Нью-Йорк

9 років під обстрілами: як українські захисники боронять Нью-Йорк

Прорив росіян у цих районах перекриє шляхи постачання й загрожує тому, що українські підрозділи потраплять в оточення

Позиція українських військових біля міста Нью-Йорк на сході Донецької області розташована серед вервечки кулеметних гнізд та спостережних пунктів, які вільно утворюють те, що командири кажуть, рідкість: лінію фронту, яка більш-менш залишається незмінною з 2014 року, коли російські сили та їхні сепаратистські ставленики вторглися на Донбас й почали захоплення території. Російські позиції знаходяться приблизно на відстані 400-500 метрів, в межах досяжності кулеметів і снайперів.

Про це пише The Washington Post.

Дев'ятирічний статус-кво поблизу Нью-Йорка незабаром може бути поставлений під сумнів битвами в Бахмуті та Авдіївці, де російські війська добиваються кривавих перемог. Прорив росіян у цих районах перекриє шляхи постачання й загрожує тому, що українські підрозділи потраплять в оточення.

У цій війні з просуванням у метрах, а не в кілометрах, об’єднання російських військ з півночі та півдня в єдину лінію атаки на захід було б великим тріумфом й сприяло б досягненню мети Путіна захопити всю Донецьку область, а також три інших: Луганську; Запорізьку; та Херсонську.

Важка місцевість

Сама місцевість поблизу Нью-Йорка є серйозною перешкодою, яку російські війська використовують у своїх інтересах, кажуть солдати. Так, пагорби забезпечують достатнє прикриття для ворожих військ, щоб непомітно маневрувати, доки вони не атакують невеликими групами, досліджуючи лінії на наявність слабких місць або намагаючись спровокувати українські війська на вогонь та розкриття своїх позицій.

Українські сили займають висоту в одних районах, але знаходяться на нижчих висотах в інших, що є тактично небезпечним сценарієм, за якого ворожі війська можуть дивитися вниз на стрілянину та мати широкий огляд для виклику артилерійських ударів. Російські війська оперували тут роками, тож добре знають місцевість.

Зокрема, цей рельєф використовують ворожі літаки, щоб приховати свою позицію між двома пагорбами, доки вони не випускають боєприпаси з відстані кількох кілометрів. Так літаки уникають радарів й непоміченими здійснюють атаку, після чого повертаються назад.

«Ландшафт не зовсім на нашу користь. У нас не завжди найкращі позиції. Ми їх не завжди бачимо», – сказав старший сержант «Грек».

Весняна відлига принесе вкрай необхідний відпочинок від суворих морозів, які роблять окопну війну нестерпною, але вона водночас й ускладнить ситуацію. Все тому, що деякі горбисті місця можна бачити через голі дерева, але листя незабаром обмежить цей огляд.

Хоча бої в цьому районі затихли останніми тижнями, регіон залишається важливим буфером, який утримує російські сили, які наразі розділені, від об’єднання на фронті.

«Чим довше ми будемо тримати цю лінію, тим для Бахмута буде краще і легше. Ну, не легше. Я не можу цього сказати про те місце. Але якщо ми стягнемо більше сил противника на цей напрямок, це може заспокоїти ситуацію для хлопців там, а може й припинити повне оточення», — каже «Грек».

Розбите місто

Місто Нью-Йорк на Донеччині хоча й поцятковане випадковими згадками про свого американського тезку, все ж до жаху відрізняється від нього, адже з 2014 року потерпає від обстрілів, як і будь-яке інше прифронтове місто з 2014 року.

Містяни, які ще не евакуювалися, проходять повз квартали зруйнованих будинків. Євгенія, яка годувала собак і котів в одному з кварталів, сказала, що не хоче говорити ні про що, крім тварин. За її словами, деякі домашні тварини були покинуті людьми, які втекли від війни, а інші нещодавно заблукали в місто. Сяючи гордістю, 69-річна Євгенія розповіла, що брала участь в евакуації 35 собак до притулку в Дніпрі.

Боротьба з окупантами

Безпека лінії фронту залежить від спільної праці українських захисників: від піхоти, що бореться з окопами, до артилеристів, які ведуть вогонь по позиціях противника, за підтримки пілотів безпілотників, які допомагають їм коригувати цілі.

Інші полюють на бронемашини та танки, включно з командою з чотирьох осіб, яка називає себе «ніндзі в кущах», яка збирає та запускає свій «Скіф», український ракетний комплекс, щоразу, коли їх відправляють на завдання.

«Нам доведеться відсувати цей фронт все далі і далі назад. Це не підлягає обговоренню, так має бути. Нам командир нашої бригади те саме сказав: «Хлопці, поки ми тут, відпочиваємо, але прийде час, коли прийде команда – «сміливо вперед!», – сказав «Грек».

Нагадаємо, кілька днів тому армія РФ обстріляла Нью-Йорк на Донеччині. Ворог зосереджував свої удари по житлових будинках.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності