• Головна
  • Війна
  • Польські спецпризначенці охороняли українську делегацію на переговорах з Росією на початку вторгнення: деталі

Польські спецпризначенці охороняли українську делегацію на переговорах з Росією на початку вторгнення: деталі

Польські спецпризначенці охороняли українську делегацію на переговорах з Росією на початку вторгнення: деталі

Військові підтвердили, що під час операції був прорахований ризик та проаналізовано, як реагувати на сценарії, в яких існувала б загроза для солдатів з країни НАТО

Польські спецпризначенці гарантували безпеку представників України на переговорах у білоруському Бресті, які відбулись наприкінці лютого та на початку березня 2022 року.  

Про це пише польське видання Dziennik Gazeta Prawna.

За даними журналістів, українську делегацію на чолі з міністром оборони Олексієм Резніковим доправили до Білорусі на гелікоптері S-70i Black Hawk, що належить авіаційній групі військової частини GROM. Натомість охороняли українську делегацію оператори військової частини «Командос» із Люблінця, які співпрацювали з українськими спецпризначенцями ще задовго до повномасштабної війни.

Водночас польотами української делегації до Бреста з польського боку опікувався тодішній голова канцелярії прем'єр-міністра Міхал Дворчик й заступник голови міністерства закордонних справ Марчин Пшидач. Тоді як польоти української делегації та російського олігарха Романа Абрамовича на переговори до Анкари контролював Якуб Кумох, тодішній міністр у канцелярії президента Польщі. Зазначається, що Кумох вільно володіє турецькою мовою й був послом Польщі в Туреччині.

«На початку березня не було зрозуміло, чи можуть українці, які летіли на переговори до Білорусі, бути впевнені у своєму поверненні. Польська служба безпеки дала певні гарантії, що вони повернуться неушкодженими», – розповів один з учасників подій, який не захотів називати своє ім’я.

У свою чергу військові, які брали участь у польотах, підтвердили, що під час операції був прорахований ризик та проаналізовано, як реагувати на сценарії, в яких існувала б загроза для солдатів з країни НАТО.

Зазначається, що під час переговорів у Бресті росіяни пропонували Резнікову, щоб Україна оголосила про капітуляцію. Проте очільник Міноборони України, нібито, «послав росіян за напрямком російського військового корабля».

«Крім того, на цих переговорах з'явилися контакти Абрамовича, які згодом допомогли в обміні військовополонених із «Азовсталі» на росіян. Сам він, ймовірно, боровся за своє життя. Адже він хотів залишитися на Заході й водночас не наражати себе на небезпеку перед Путіним», – розповіло анонімне джерело.

Нагадаємо, нещодавно президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава готова передати Україні свої винищувачі «МіГ-29» у рамках міжнародної коаліції. Натомість прем'єр-міністр уточнив, що це може статися протягом 4-6 тижнів.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності