• Головна
  • Війна
  • Що треба знати про бронювання військовозобов’язаних: хто та як може бути у запасі

Що треба знати про бронювання військовозобов’язаних: хто та як може бути у запасі

Що треба знати про бронювання військовозобов’язаних: хто та як може бути у запасі

Розповідаємо деталі бронювання працівників

Після початку загальної мобілізації в Україні у зв’язку з війною, важливо не лише поповнювати лави військових, а й підтримувати економіку. Саме тому, аби важливі підприємства і надалі функціонували, запровадили бронювання працівників.

Кого можуть бронювати, як це зробити та коли бронь можна анулювати, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Хто підлягає бронюванню

Якщо для функціонування підприємств та установ встановили певні мобілізаційні завдання (замовлення), які треба для функціонування цих же органів, тоді на цих об’єктах бронюють військовозобов’язаних. Такі працівники не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності бронюванню підлягають наступні категорії працівників:

  • військовозобов’язані, які обіймають посади державної служби категорій "А" та "Б";
  • керівники міністерств та їхні заступники;
  • керівники державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їхні заступники;
  • керівники самостійних структурних підрозділів таких органів та їхні заступники;
  • працівники патронатних служб.

В органах місцевого самоврядування військовозобов’язані, які займають посади 1-4 категорій посад, підлягають бронюванню незалежно від звання, віку та спеціальності. Серед посадовців 5-7 категорій бронювання можливе для 50% військовозобов’язаних.

Обов'язково бронюються керівники й заступники керівників таких підприємств, працівники сфери ПЕК, а також працівники спеціалізованих установ ООН, закордонних дипломатичних установ, представництв донорських установ, виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги, представництва міжнародних організацій, міжнародні та українські неурядові організації, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Також забронювати можуть працівників, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань.

Крім того, бронювати можуть працівників, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Для віднесення до критично важливих підприємство має відповідати мінімум трьом із наступних критеріїв, які видно на скриншотах.

Як забронювати працівників: процедура

Роботодавець, працівники якого відповідають критеріям, про які ми писали вище, має підготувати пакет документів: список працівників, які подаються на бронювання, довідка про кількість військовозобов’язаних та відповідне обґрунтування необхідності бронювання.

Органи державної влади або інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних.

Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає рішення про бронювання чи відмову у бронюванні, та надсилає його копію Міністерству оборони, а також органам, що подавали пропозиції.

Держорган має видати військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час.

Чи можуть заброньовані працівники виїжджати за кордон

Якщо військовозобов’язаного вже забронювали, він не може виїхати за кордон, повідомив очільник уряду Денис Шмигаль.

«Ми не прописували та не передбачали цього в постанові», — сказав він.

Так, якщо раніше на підприємстві можна було забронювати 40% від штату, то зараз до 50% від військовозобов’язаних працівників, проте виїхати вони не зможуть.

Коли бронювання можуть анулювати

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню у разі:

  • закінчення строку її дії;
  • завершення виконання або скасування завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;
  • ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;
  • звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

Чим відрізняється нова процедура бронювання від попередньої

Новий порядок бронювання військовозобов’язаних має ряд переваг перед попереднім, зазначив перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

«Процедура доволі не проста, але велика перевага стосовно попереднього порядку бронювання військовозобов’язаних – це більша чіткість, більша зрозумілість процесів, як для суб’єктів, які звертаються по бронювання, так і для суб’єктів, які розглядають пакети документів. Там є зменшення суб’єктивного характеру прийняття рішень», — каже посадовець.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, що треба знати про повістки: де їх можуть роздавати, чи можна відмовитись та як діяти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності