• Головна
  • Війна
  • Знає секрети про бомбардувальники РФ: російський інженер попросив про притулок у США в обмін на інформацію

Знає секрети про бомбардувальники РФ: російський інженер попросив про притулок у США в обмін на інформацію

Знає секрети про бомбардувальники РФ: російський інженер попросив про притулок у США в обмін на інформацію

З 2018 до 2021 рік він брав участь у створенні військового літака на авіаційному заводі Туполєва в місті Казань

Російський військовий інженер-конструктор бомбардувальників «Ту-160» наприкінці грудня 2022 року прибув у США. Він попросив притулку та запропонував розкрити деякі з найбільш ретельно охоронюваних військових таємниць Росії.

Про це йдеться у звіті митної та прикордонної служби, пише Yahoo News.

Чоловік разом із родиною хоче оселитися у США, оскільки боїться переслідувань за участь у протестах проти Путіна на підтримку ув’язненого російського опозиціонера Олексія Навального. За це він пропонує розкрити інформацію, яка цікавить американський уряд.

За його словами, він був інженером-конструктором. З 2018 до 2021 рік він брав участь у створенні військового літака на авіаційному заводі Туполєва в місті Казань. Він описав тип літака як бомбардувальник і сказав, що він називається «Білий лебідь».

Зазначається, що Ту-160 «Білий лебідь», також відомий під натовською назвою «Блекджек», є найдосконалішим стратегічним бомбардувальником на озброєнні РФ, а також використовувався для тактичних авіаударів під час війни в Україні. Протягом останніх кількох років на заводі Туполєва розпочалася велика нова програма будівництва вдосконаленої версії літака, а також програма модернізації існуючих літаків.

«Особа, яка працює на оборонно-промисловому об’єкті, такому як «Туполєв», може мати доступ до інформації про оборонно-промислове виробництво, специфікації, пов’язані з бомбардувальником Ту-160 та його нещодавно розробленим модернізованим варіантом, різні виробничі процеси, плюси та недоліки. Хтось на такій посаді може накопичувати знання завдяки типам інформації, з якою вони стикаються на роботі, деякі з яких можуть виявитися цінними», - сказав Майкл Кофман, директор програми вивчення Росії в Центрі військово-морського аналізу.

Деталі про цей конкретний винищувач, який пройшов модернізацію, є цінною інформацією, сказав високопоставлений чиновник американської військової розвідки.

«Чи знав би керівник об’єкта, чи модифікували вони бомбардувальники для стрільби гіперзвуковими ракетами? Він міг би. І це було б справді великою справою, якби «Білий лебідь» був модернізований для стрільби гіперзвуковими ракетами. Вони швидкі та запускаються зі значно більшої відстані. У нас немає нічого, що може захистити від гіперзвукових ракет — тобто системи Patriot і все інше, що ми постачаємо в Україну, це марно», – пояснив чиновник.

Вважається, що інженер перебуває в США, і його досі допитують офіційні особи США. Ймовірно, його допитують про відновлення виробництва Ту-160 та модифікованих версій, над якими, ймовірно, працював цей російський інженер. Ймовірно, його також запитують про питання, не пов’язані з бомбардувальником, які можуть включати все, починаючи від системи електронної пошти, програмного забезпечення, персоналу та виробника, що використовується на заводі з виробництва літаків – інформацію, яка може бути використана для здійснення цілеспрямованих кібератак або для збору розвідувальної інформації.

Нагадаємо, Росія дотримується приблизного інтервалу у два тижні між масованими ракетними атаками. Тож, наступний обстріл можна цілком очікувати 24 лютого.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності