• Головна
  • Війна
  • Три напрямки агресії: Україна готується до нового наступу росіян на фронті

Три напрямки агресії: Україна готується до нового наступу росіян на фронті

Три напрямки агресії: Україна готується до нового наступу росіян на фронті

За словами очільника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, найбільш очевидним місцем нового нападу росіян є Донеччина та Луганщина

Росія намагається переломити хід війни, яка для РФ поки що здебільшого провалюється. Але куди Кремль намагатиметься завдати нового удару, залишається загадкою, що змушує Київ підготувати свої війська вздовж усього фронту, що тягнеться від Білорусі до Чорного моря. Відтак, кожна ділянка місцевості представляє свої власні виклики та можливості для російських загарбників та українців, які мають намір їх вигнати. Водночас українські офіційні особи попереджають, що Росія може розпочати атаку протягом тижнів, навіть годин, оскільки наближається перша річниця повномасштабного вторгнення.

Про це пише The Washington Post.

Зараз, схоже, тривають перегони між російськими силами, які прагнуть задовольнити вимогу свого президента Владіміра Путіна й захопити більше українських територій, та Україною, яка чекає надходження додаткової західної зброї, яка знову могла б допомогти українцям задушити натиск РФ.

Україна була та залишається непохитною у своїх амбіціях вигнати окупантів та повернути собі всю територію, включаючи Кримський півострів, який Москва незаконно окупувала у 2014 році. Але поки не прибудуть нещодавно обіцяні танки, боєприпаси та системи протиповітряної оборони, військові експерти кажуть, що українські підрозділи, швидше за все, залишаться на оборонних позиціях, які вони зайняли після того, як минулої осені перемогли ворога у Харкові та Херсоні.

За словами очільника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, найбільш очевидним місцем нового нападу росіян є Донбас. Так, Москва перекидає більшу частину своїх військових сил, які, за оцінками Буданова, перевищили 326 000 солдатів, у частини регіону, який Росія контролювала через маріонеткову владу з 2014 року. Багато з цих військ взяли участь у запеклій битві за Бахмут — місто, яке стоїть на шляху до давньої мети Путіна завоювати Донецьку та Луганську області України.

«Вся їхня задача зараз — вийти на адмінмежі Донецької та Луганської областей», — сказав Буданов в інтерв’ю The Washington Post.

Росіяни також можуть атакувати з територій, які вони незаконно анексували минулого року на півдні Запорізької та Херсонської областей, частини яких допомагають утворити такий бажаний «сухопутний коридор» Путіна між материковою Росією та Кримом. Стратеги розглядають сценарій навіть серйозного удару по Рівненській області, який дозволив би Москві заблокувати потік західної зброї, що надходить із Польщі. Але українські командири спостерігають за ознаками сплеску активності у Білорусі на півночі чи через прибережний Херсон на півдні, відрізняючи, що є провокацією, а що є справжнім штурмом, який вимагатиме швидкої передислокації захисників з інших частин фронту.

«Це не схоже на кінець лютого 2022 року, коли нам не вистачало робочої сили і тому потрібно було встановити пріоритети. Росія не зможе легко знайти вихід, навіть якщо вона завдасть удару там, де взагалі немає українських військ, адже зараз у нам майже мільйонна армія», — сказав Микола Бєлєсков, науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Києва, фінансованого урядом науково-дослідного інституту, який консультує Офіс президента України з питань безпеки.

Потенційний наступ росіян на сході

Початок наступу на частині фронту у Донецькій та Луганській областях дозволить Москві отримати вигоду від сил, техніки та інфраструктури, які вона накопичила тут за дев’ять років ведення війни на сході України. Аналітики відзначають, що це принесе максимальну вогневу міць на підтримку озвученої Путіним директиви завоювати весь Донбас до кінця березня.

Росія глибоко окопалася, перетворивши свій бік фронту на глибокі окопи й щільні ряди пірамідальних протитанкових кнехтів, відомих як «зуби дракона». Але щоб навіть досягти цього простору, росіянам потрібно буде продертися через фалангу міст, де українці вже зайняли оборонні позиції у покинутих будинках і підвалах, включаючи Часів Яр, Костянтинівку, Дружківку, Слов’янськ і Краматорськ. Поки що у війні просування росіян у містах було важким і кривавим, особливо тривала боротьба за Бахмут, де кожна зі сторін несе великі втрати. Українські бійці кажуть, що темпи ворожих обстрілів навколо міста сповільнилися, можливо, через вичерпання боєприпасів.

«Здається, у них не так багато залишилося мінометів і снарядів, щоб стріляти по нас, але вони мають необмежені людські ресурси», — сказала Ірина Рибакова, речниця 93-ої механізованої бригади в Бахмуті.

Ймовірний наступ росіян на півдні

Змієподібний Дніпро прорізає південні Запорізьку та Херсонську області, утворюючи природний бар’єр, який у багатьох місцях тепер є лінією фронту. Місяцями російські війська у 2022 році займали місто Херсон, але у листопаді їх відкинули контрнаступом.

«Українські сили не дислокуються в містах на Запоріжжі, адже лінія фронту проходить здебільшого полями. Це нам допомагає. Ми побудували багато укріплень на цих територіях», — розповів речник ГУНП в Донецькій та Запорізькій областях Олексій Дмитрашківський.

Навіть після відступу Росія контролює достатню кількість Запоріжжя та Херсонщини, щоб підтримувати сухопутний коридор до Криму. Однак Кремль наполягає на тому, що «звільнить» обидва регіони. За словами Дмитрашківського, Україна виявила нарощування військ у цьому районі, включаючи дві нові батальйонні тактичні групи, але їх набагато менше, ніж на східному напрямку.

Водночас Запоріжжя вважається одним із вірогідних місць для наступного великого наступу України, можливо, для звільнення міста Мелітополь для переривання сухопутного коридору Росії в Крим. Але росіяни зайняли більш міцні позиції, й аналітики не очікують значних рухів України в зимовий період.

Ймовірний наступ росіян на півночі

Хоча головні плани Путіна зосереджені на чотирьох регіонах південно-східної України, Кремль може повторити один із ключових кроків свого вторгнення рік тому, коли РФ перекинула війська через кордон з Білорусі до Чернігова та в сторону міста Суми. Натомість українці наполягають, що готові зупинити росіян холодом.

«У лютому 2022 року ми були армією мирного часу. Через рік ми маємо нові війська, нові бригади, ми цілком здатні зупинити атаку з північного напрямку», — сказав начальник управління стратегічних комунікацій Командувача Об’єднаних сил України полковник Євгеній Сілкін.

Так, минулого року регіон ставків і боліт залишився неприступним через м'яку зиму, адже деякі російські колони загрузли на підході до Києва. Інших, які намагалися оточити Суми, стримали сили територіальної оборони.

Українські військові аналітики не вважають північ найбільш імовірним місцем для нападу, і вони кажуть, що Росія не накопичила значних військ у цьому районі. Але Росія нещодавно бомбила Суми та Чернігів. Крім того, росіяни мають авіацію, розміщену в Білорусі після спільних навчань.

«Ми знаємо, що вони залишили літаки та гелікоптери в Білорусі, але ми не знаємо, з якою метою», — сказав Сілкін.

Водночас Україна оточує територію окопами, танковими пастками, бетонними загородженнями та іншими засобами оборони.

«Ми замінували кожну дорогу та ліси, а також значну частину кордону між трьома країнами», — сказав Сілкін.

Нагадаємо, у лютому-березні очікуються активні бойові дії на Донецькому та Луганському напрямках, але 2023 — рік перемоги, заявили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності