• Головна
  • Війна
  • У Бельгії є танки Leopard 1, які вони можуть передати Україні, але є суперечки: деталі

У Бельгії є танки Leopard 1, які вони можуть передати Україні, але є суперечки: деталі

У Бельгії є танки Leopard 1, які вони можуть передати Україні, але є суперечки: деталі

Коли партнери НАТО пообіцяли відправити танки Києву, щоб допомогти Україні протистояти Росії, Бельгія не приєдналася до «європейської танкової коаліції», пояснивши це відсутністю танків

У Бельгії розгорілися суперечки навколо відправки в Україну десятків «Леопардів» старої модифікації. Кілька років тому влада списала їх та продала місцевому бізнесменові. Він вирішив продати ці танки Брюсселю для їх подальшої передачі ЗСУ, втім це викликало бурхливі дебати.

Про це пише «Голос Америки».

Бельгійське місто Турне знаходиться на південному заході країни. Там розташовується величезний ангар, у якому зберігаються танки Leopard 1 німецького виробництва, які колись перебували на озброєнні бельгійської армії. Їхній нинішній власник – Фредді Верслус, бельгійський бізнесмен та генеральний директор двох оборонних компаній.

«Ми купили танки за ринковою ціною приблизно вісім років тому. Нині вони виставлені на продаж. Звичайно, їх не можна експлуатувати у такому стані. Їм потрібна повна модернізація. Танки потрібно оновити та привести їх у належну форму, перш ніж використовувати у бою», - каже бізнесмен.

Коли партнери НАТО пообіцяли відправити танки Києву, щоб допомогти Україні відбити російську агресію, Бельгія не приєдналася до «європейської танкової коаліції», пояснивши це відсутністю танків. Але тут з’явився Фреддії Верслус із пропозицією до Міноборони Бельгії купити у нього понад півсотні старих «Леопардів», відремонтувати їх та передати українським військовим. Проте Брюссель відмовився їх викуповувати через недостатньо хороший стан і завищену ціну.

«Ніщо не заважає нам викупити їх назад, але вони ж не працюють. І ми не збираємося їх купувати за нерозумною ціною. Зараз є бельгійські компанії, які встановили високу маржу, що робить завищеною ціну», - сказав міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер.

Водночас Верслус зазначив, що якщо Бельгія не викупить «Леопарди», то знайдеться інша країна, яка здатна придбати важку бронетехніку для України.

«Ми обговорюємо це питання з урядами Великої Британії та Швеції, є багато зацікавлених сторін. Подивимося, що їх цього вийде», - зазначив власник «OIP Land Systems».

Попри те, що багато хто каже, що старі натовські танки, системи РСЗВ та артилерія є малоефективними проти російського озброєння, колишній радник держсекретаря США Пол Гобл з таким твердженням не погоджується.

«Росія має хороші розробки в галузі озброєнь. Але їх виробництво та використання в бою виявилося цілком провальним. Ті, хто критикує танки НАТО, порівнюючи їх з російськими моделями, що виставлялися на збройових шоу, не враховують, що на полі бою росіяни воюють на зовсім інших машинах. Так, ви повинні мати перевагу над противником, але перевага виражається не тільки в зброї, що у вас є. Тут важливими є мотивація особового складу, майстерність командирів у розгортанні озброєння та живої сили. За всіма цими категоріями Україна на голову вища за Росію. І якщо вона отримає якесь додаткове озброєння, яке зможе розгорнути у будь-якій точці фронту, вона від цього лише виграє», - наголосив Пол Гобл.

Нагадаємо, 3 лютого німецькі ЗМІ повідомили, що уряд ФРН схвалив передачу Києву 88 танків Leopard 1. Цей крок свідчить про зміну політики Берліна щодо танків для України, адже трохи більше тижня тому канцелярія оголосила, що надішле одну роту танків Leopard 2 до Києва в рамках європейської «танкової коаліції».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності