• Головна
  • Війна
  • Понад 150 тисяч українських дітей могли примусово вивезти у РФ — омбудсмен

Понад 150 тисяч українських дітей могли примусово вивезти у РФ — омбудсмен

Понад 150 тисяч українських дітей могли примусово вивезти у РФ — омбудсмен

Наразі в Росії вдалося верифікувати більш як 14 тисяч українських дітей

Понад 150 тисяч українських дітей могли примусово вивезти до Росії під час війни. Водночас росіяни відмовляються надавати списки дітей з українським громадянством.

Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів в інтервʼю «Суспільному».

«У нас є дані, що наразі в Росії знаходиться більш як 14 тисяч українських дітей. Це ті, яких вдалося верифікувати. Насправді припускаю, таких дітей може бути понад 150 тисяч», — сказав Лубінець.

Омбудсман зазначив, що російська сторона відмовляється надавати конкретну інформацію та списки дітей, які мають українське громадянство і перебувають на території РФ. Натомість омбудсман Росії Тетяна Москалькова сказала, що якщо український Офіс звернеться до неї щодо конкретних дітей, чиї родичі хочуть їх повернути, то вона готова співпрацювати.

«Ми вже маємо напрацьовані алгоритми дій. Принаймні уже є позитивний випадок, коли російська сторона допомогла повернути дитину, аби вона возз'єдналася з мамою, що проживає в Україні», — повідомив Лубінець.

Також Уповноважений ВРУ з прав людини звернувся до всіх рідних, батьків, знайомих, сусідів: якщо у вас є інформація стосовно українських дітей, які перебувають на території РФ і ви хочете їх повернути, можна звертатися в Офіс омбудсмана через телефон гарячої лінії, Facebook, сайт та у будь-який зручний спосіб.

Нагадаємо, наразі в Україну вдалося повернути з російського полону загалом 106 цивільних громадян.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності