• Головна
  • Війна
  • Весняний контрнаступ ЗСУ: наскільки він реальний та яку зброю для цього дадуть союзники

Весняний контрнаступ ЗСУ: наскільки він реальний та яку зброю для цього дадуть союзники

Весняний контрнаступ ЗСУ: наскільки він реальний та яку зброю для цього дадуть союзники

В українській розвідці вважають, що навесні Україна планує великий наступ, а найзапекліші бої очікуються у березні

У Головному управлінні розвідки Міноборони заявили, що весна та початок літа будуть вирішальними у війні. Там кажуть, що якщо великий наступ Росії, запланований на цей час, провалиться, це стане крахом Росії та Путіна. Водночас у ГУР додали, що новий напад росіян на Київ через Білорусь малоймовірний, як і активні бойові дії на півдні України, де росіян більше хвилює захист окупованого Криму. Детальніше про те, що очікується на фронті навесні 2023 року та які прогнози військових та експертів, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Яке озброєння можуть отримати ЗСУ весною

Міністр оборони США Ллойд Остін на засіданні союзників у форматі «Рамштайн» підтвердив, що сторони не домовилися про постачання Україні німецьких танків Leopard. Втім, він зазначив, що питання із танками для України має бути вирішене до весни, коли ЗСУ підуть у контрнаступ. Тоді як Польща до кінця березня планує натренувати танкову бригаду ЗСУ.

Крім того, на тій же зустрічі багато країн опублікували список озброєння, яке вони передадуть Україні. Саме ця зброя, за їх словами, має зробити кардинальний перелом на фронті та допомогти ЗСУ просуватися на полі бою, виганяючи окупантів з українських земель.

Водночас деякі країни, зокрема Нідерланди, виразили готовність передати Україні винищувачі F-16. Відтак, уряд розгляне можливість постачання Україні таких винищувачів, якщо про це попросить уряд Києва. 

Що кажуть військові про можливий весняний контрнаступ ЗСУ

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Міллі вважає, що цього року вибити російські сили з окупованих територій України військовим шляхом буде «надзвичайно важко». Водночас міністр оборони України Олексій Резніков сказав, що навесні Україні слід готуватися до нового наступу росіян з районів, які вона вже окупувала на півдні та сході. Натомість Україні потрібен час для перегрупування та переозброєння, поки вона чекає на постачання західної зброї.

«Весна — найкращий період для того, щоб оновити рух для всіх сторін… Ми розуміємо, що вони будуть готові почати і, звичайно, ми повинні бути готові почати», — сказав Резніков.

Також цю тезу підтримує й головний розвідник країни Кирило Буданов. Він сказав, що навесні Україна планує великий наступ, а найзапекліші бої очікуються у березні. Буданов зазначив, що «це буде відбуватися по всій території України, від Криму до Донбасу».

«Наша мета, і ми її досягнемо, — повернення до кордонів 1991 року, такою, якою Україну визнають всі суб’єкти міжнародного права», — наголосив очільник ГУР.

Також Буданов не виключив подальших ударів по території Росії, однак не уточнив, хто за ними стоятиме. Тим часом в Офісі президента зазначили, що Україна не буде вдиратися на територію РФ у майбутньому. Так, заступник голови ОП Михайло Подоляк відкинув ймовірний наступ українських військових на прикордонні території Росії, адже Україна не зможе забезпечити їх нормальне функціонування.

Натомість неназваний чиновник США, на якого посилається Reuters, зазначає, що Росія має більше артилерії та живої сили, а захоплення Бахмута не призведе до будь-яких істотних змін у війні, тож Україні може не вистачити ресурсів, щоб вести бойові дії в Бахмуті й готуватися до контрнаступу ЗСУ на півдні країни. Тому високопосадовці США, нібито, радять Україні «утриматися від початку великого наступу доти, доки не будуть отримані останні поставки американської зброї й не буде проведена підготовка військовослужбовців».

Але водночас, голова ЦРУ нещодавно таємно відвідав Київ, обговоривши із Зеленським новий наступ РФ та підтримку США. Зокрема, Вільям Бернс заявив про «невідкладність моменту» на полі бою, адже на тлі великих постачань зброї Україні, схоже, намічається щось серйозне.

Водночас російські окупанти посилюють оборонні укріплення в центральній частині Запорізької області, особливо між містами Василівка та Оріхів.

«У цьому секторі Росія тримає великі сили. Те, як Росія працює над зміцненням оборони, свідчить про те, що командування, найімовірніше, занепокоєне можливістю великих наступальних дій України у двох секторах: або на півночі Луганської області, або в Запоріжжі», — кажуть у британській розвідці.

Розвідники додають, що великий український прорив у Запорізькій області серйозно підірве життєздатність російського «сухопутного моста», що з’єднує Ростовську область і Крим, а успіх України в Луганську ще більше підірве проголошену Росією військову мету «звільнення» Донбасу.

«Рішення про те, якій із цих загроз протистояти насамперед, імовірно, є однією з центральних дилем для російських оперативних планувальників», — йдеться у повідомленні.

Що думають про можливий весняний контрнаступ ЗСУ експерти

У 2023 році Україна чекатиме на російські кроки та намагатиметься використати помилки та ослаблення РФ на свою користь. Крім того, цей рік дійсно може стати вирішальним, адже підтримувати високу інтенсивність боїв важко обом сторонам, зазначив старший аналітик Фонду «Повернись живим», аналітик «Національного інституту стратегічних досліджень», військовий експерт Микола Бєлєсков.

Він пояснив, що попри успіхи Україна не перебрала повністю так звану стратегічну ініціативу. Країна не володіє перевагою, особливо у засобах. Також Україна чекає на допомогу, яку, за прогнозами експерта, вдасться інтегрувати орієнтовно в другому кварталі 2023 року.

«Ми чекаємо, як буде себе вести Російська Федерація. Як сторона, яка не має достатнього потенціалу, щоб повністю перебрати стратегічну ініціативу, ми чекаємо на російські дії. Може бути різна ситуація. Зараз прогноз зводиться до очікувань нових масштабних наступальних дій Росії. І минулого року ми мали приклади, коли «успішні» російські наступи створювати умови для українських контрнаступів. Якщо Росія починає наступальні дії, значно себе ослаблює, а ми зберігаємо значну частину потенціалу, не витрачаємо резерви, умови складають прекрасні. Наскільки я розумію, зараз ми очікуємо російських кроків і далі будемо намагатися скористатися з російських помилок, як ми це робили у 2022 році», — розповів аналітик.

Микола Бєлєсков також прокоментував слова голови Пентагону про те, що цьогоріч має відбутися «вирішальна битва десятиліття». За словами експерта, голова Пентагону може орієнтуватися у своїх словах на 2022 рік і ті втрати, які понесла Російська Федерація, — втрати РФ виявилися явно більшими за здатність їх відновити.

Тим часом військовий аналітик, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман в інтерв’ю «ТСН» розповів, наскільки Україна готова до контрнаступу та коли це може статися.

«Вони [високопосадовці США — ред.] кажуть правильно, але в наших Збройних силах все відбувається трошечки по-іншому. Починати наступальні дії до того, як ми отримаємо техніку західних партнерів не зовсім правильно, тому що будуть зайві втрати з нашого боку, нам буде важче це робити. Хоча ми й без цієї техніки вже робили щонайменше два потужних наступи. Без додаткової техніки, яку нам мають надати після Рамштайну-8. Ми атакували в Харкові, ми атакували й в Херсоні. І ми атакували доволі успішно», сказав Гетьман.

Також військовий експерт зазначив, що, дійсно, потрібен певний час, щоб цю техніку опанувати, але не такий час, який зазвичай використовують американські або інші НАТОвські військовослужбовці, бо у них є певні протоколи та процедури. А в ЗСУ так не роблять, принаймні під час війни.

«Ми з коліс можемо поставити цю техніку на озброєння і з коліс одразу її використовувати. Ми дуже швидко можемо її опанувати. Умовно кажучи, навіть під час бойових дій ми дуже швидко можемо це зробити. Я думаю, що, з одного боку, вони [високопосадовці США — ред.] правильно кажуть, що треба почекати, поки буде додаткова техніка. Звісно, коли буде багато важкої техніки, нам буде простіше. А з іншого боку, давайте все ж таки не давати вказівки нашому Залужному, він дуже добре розуміється, як це правильно робити, і коли він спланує, і Генеральний штаб наш, робити наступальні дії, тоді ми й будемо це робити», наголосив він.

Ветеран вважає, що підв'язувати наступальні дії винятково до тієї техніки, яку нам нададуть західні союзники, а, може, не нададуть, а, може, нададуть, але не у тій кількості, не є дуже правильним.

Нагадаємо, Україна створює нові військові підрозділи та частини, які отримають на озброєння бойову техніку й системи вогневого ураження країн-членів НАТО.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності