• Головна
  • Війна
  • Для Путіна та Лукашенка створять трибунал: Європарламент ухвалив резолюцію

Для Путіна та Лукашенка створять трибунал: Європарламент ухвалив резолюцію

Для Путіна та Лукашенка створять трибунал: Європарламент ухвалив резолюцію

Крім того, Європарламент закликав ЄС та його партнерів обговорити правові шляхи використання заморожених активів Центробанку РФ як репарацій за порушення Росією міжнародного права в Україні

У четвер, 19 січня, Європарламент ухвалив резолюцію щодо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України. За такі злочини відповідає вище керівництво країни, зокрема президент РФ Владімір Путін та самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. «За» було віддано 472 голоси, «проти» — 19, утрималися — 33.

Про це пише DW.

Європарламент вирішив, що спеціальний трибунал — за аналогією з Нюрнберзьким процесом після Другої світової війни, де судили нацистських лідерів, — має створюватися в тісній співпраці з Україною та міжнародною спільнотою, залучивши до цього ООН. Зазначається, що подібні трибунали створювалися за рішенням Ради Безпеки ООН і для судового переслідування осіб, винних у скоєнні воєнних злочинів у колишній Югославії та в Руанді.

Наразі головне завдання — знайти для цього загальний юридично обґрунтований шлях, а головна умова — суд повинен мати юрисдикцію для переслідування Путіна, політичного та військового керівництва РФ, а також Олександра Лукашенка та керівництва Білорусі як держави, з території та за підтримки якої Росія веде війну проти України.

Річ у тому, що за злочини агресії несе відповідальність вище керівництво країни, але на нього поширюється міжнародний імунітет від іноземної кримінальної юрисдикції. Це означає, що з такого трибуналу необхідно зняти імунітет. Для цього потрібна потужна підтримка світової спільноти, оскільки Рада Безпеки ООН паралізована в будь-якому питанні, яке стосується війни в Україні, адже Росія є її постійним членом. Тому ЄС та Україна мають шукати підтримку у Генеральній Асамблеї ООН та на інших міжнародних форумах.

Крім того, Європарламент закликав ЄС та його партнерів обговорити правові шляхи використання заморожених активів Центробанку РФ як репарацій за порушення Росією міжнародного права в Україні. Зокрема, розглянути потенційну відмову у захисті суверенного імунітету цих активів у зв'язку із тяжкістю правопорушень. Без зняття імунітету про конфіскацію громадських російських активів йтися не може.

Європарламентарі впевнені, що для України трибунал відіграє важливу роль у досягненні справедливості, а для всього світу — у стримуванні інших держав від повторення агресії.

Нагадаємо, міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров заявив, що Росія відмовляється від переговорів у межах «формули миру», яку пропонує Україна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності