• Головна
  • Війна
  • Місця масових вбивств українців: де і як росіяни вбивали мирних мешканців та військових

Місця масових вбивств українців: де і як росіяни вбивали мирних мешканців та військових

Катування

Росіяни не побоялися катувати навіть маленьких дітей

На звільнених територіях України правоохоронці виявили 54 катівні. Також їм вдалося зафіксувати понад п'ять тисяч випадків тортур.

Фільтраційні табори діяли майже на усіх окупованих територіях України. Найбільше фактів жорстокого поводження російських військових з мирним населенням встановлено на Херсонщині, Київщині і Чернігівщині.

LVIV.MEDIA зібрало інформацію про всі відомі катівні, які створили росіяни в Україні.

Найбільші катівні

На Київщині дві катівні діяли у дитячих приміщеннях. У санаторії міста Буча росіяни катували беззбройних мирних мешканців. Вони спершу знущалися над ними у підвалі, а після цього вбивали.

У дитячому таборі «Пролісок» в селищі Козин Обухівського району три тижні була база підрозділу армії РФ. Людей там теж катували, а потім холоднокровно вбивали.

У селі Лукашівка, що на Чернігівщині, загарбники облаштували свій штаб в приміщенні Вознесенської церкви. Після деокупації на тому місці наші рятувальники виявили тіла закатованих людей.

На Херсонщині росіяни утримували у катівнях близько 600 людей. Частина з них перебувала у підвалах у Херсоні, решта — в інших населених пунктах області. Людей утримували у будівлі обласного управління поліції, Херсонської ОДА, в СІЗО, у ПТУ №17 міста Генічеськ та на базі відпочинку в селі Стрілкове Генічеського району.

У селі Правдине росіяни закатували сімох людей, серед яких дівчинка-підліток. Також частину викрадених мешканців області вивозили у Крим. У Сімферопольському СІЗО утримували активістів, журналістів, військовополонених та людей, яких затримали під час намагань виїхати із Маріуполя через Крим. У місті Каховка російські військові катували людей у приміщенні поліції. Там перебувало понад 10 цивільних осіб, яких били та катували електрошокерами.

На деокупованих територіях Харківської області правоохоронці виявили 23 катівні, шість із них — у місті Ізюм. Там окупанти примушували місцевих мешканців розкопувати зруйновані бомбами будинки з десятками тіл вбитих. Такий вид покарання застосовували до порушників комендантської години. Під час ексгумації тіл в Ізюмі з братської могили дістали 447 тіл загиблих. Серед них — 5 дітей та 22 військовослужбовця.

Одна з катівень була розташована в Балаклії — у відділенні місцевої поліції, де в камерах утримували близько 40 цивільних. Іншу катівню з нелюдськими умовами утримання розташували в приміщенні друкарні. Серед постраждалих там були й іноземні громадяни. Ще одну катівню правоохоронці знайшли у селищі Козача Лопань.

У Шевченківській громаді на Харківщині під час окупації загарбники катували людей за допомогою підйомника на території одного із сільськогосподарських підприємств. У приміщенні фермерського господарства людям зв’язували руки позаду і піднімали на підйомнику. Через цю катівню пройшли старости громади та багато поліцейських, які відмовлялися співпрацювати з ворогом.

У селі Петрівка росіяни катували людей у приміщенні школи. Також у Вовчанську російські загарбники вивезли один із заводів на територію РФ, а у цьому приміщенні облаштували концтабір для катувань мешканців. Там їх змушували вступати до лав збройних сил Росії.

У звільненому від російських загарбників селищі Олександрівка Миколаївській області правоохоронці теж виявили катівню. На території одного з домоволодінь селища представники Російської Федерації незаконно утримували та жорстоко катували місцевих жителів, які відмовилися співпрацювати з ворогом.

Оленівка — кривава колонія для українських військових

На Донеччині у колонії тимчасово окупованої Оленівки росіяни утримували 170 громадян України. Частина з них — це військовослужбовці полку «Азов». Військові РФ навмисно обстріляли будівлю колонії, щоб приховати власні злочини та звинуватити ЗСУ. Тоді в Оленівці відбулося організоване вбивство українських військовополонених. Його зорганізували найманці ПВК «Вагнера» за особистою вказівкою Євгена Пригожина. Головною метою обстрілу було завадити постачанню в Україну західного високоточного озброєння, адже російська сторона заявила, що пожежа в колонії виникла після застосування українськими військовими американської зброї HIMARS. Внаслідок обстрілу в Оленівці загинуло понад 40 осіб, ще близько 100 отримали поранення.

У селі Безіменне на Донеччині чоловіків, зокрема жителів Маріуполя, утримували в приміщенні школи та клубу. Катівню облаштували і в Маріупольському центральному райвідділку поліції. Там утримували «підозрілих» та тортурами вибивали зізнання у співпраці з Україною.

У Лимані правоохоронці виявили місця двох масових поховань. В одному з них розміщено близько 200 одиночних могил, у другому — братська могила, у якій лежать військові, цивільні та навіть діти. Розкопки свідчать, що окупанти вбивали цілі родини.

Катували як дорослих, так і дітей

Російські загарбники на окупованих територіях Херсонщини облаштували 10 катівень з окремими кімнатами для дітей. Воду їм давали через день, не годували та розповідали, що батьки від них відмовилися. Дітей затримували як із батьками, так і за порушення «законів» окупантів. Одного хлопчика затримали за те, що він на телефон сфотографував російську техніку. Після цього його тримали в катівні із застосуванням тортур.

Допомога міжнародних кримінологів

Розслідуванням ймовірних воєнних злочинів Росії в Україні займається насамперед сама Україна. Однак на місця масових трагедій одразу приїхали сотні журналістів з усього світу та представники Європейського Союзу. Зокрема, власні розслідування розпочали Німеччина, Франція, Естонія, Литва та Польща. Відомства про злочини збирають міжнародні правозахисники, закордонні фахівці-кримінологи, а представники Міжнародного кримінального суду в Гаазі розпочали власне глобальне дослідження звільнених територій.

Першою на допомогу Україні в цьому питанні прийшла Франція. У місцях скоєння російськими військовими наймасовіших воєнних злочинів у Київській області працювали французькі криміналісти, експерти-балісти та хіміки. Із собою вони привезли мобільну ДНК-лабораторію. Нині вона використовується у Харківської області. До розслідування воєнних злочинів, скоєних під час російської окупації Херсонської області, запросили експертів із Нідерландів.

Як на масові вбивства українців реагує світ

Українські силові відомства опублікували спільну заяву з вимогою до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичні акти Росії.

Європейський Союз надав Міжнародному суду ООН у Гаазі інформацію в рамках справи України проти РФ. У ній Україна звинувачує Росію у плануванні актів геноциду під час війни. Відповідно до рішення суду, Росія має негайно зупинити всі військові дії в Україні та будь-які військові збройні формування під її впливом чи контролем.

Наступним кроком було те, що Парламентська асамблея Ради Європи визнала Росію країною-спонсором тероризму. Тоді Рада Європи вперше в історії заявила, що країні потрібно дати зброю для боротьби з окупантами.

Нагадаємо, СБУ збирається засудити вище військове керівництво РФ за обстріли мирних українців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності