• Головна
  • Війна
  • Ми не обираємо між друзями: посол Китаю в ЄС бідкається на «складне становище» через війну в Україні

Ми не обираємо між друзями: посол Китаю в ЄС бідкається на «складне становище» через війну в Україні

Ми не обираємо між друзями: посол Китаю в ЄС бідкається на «складне становище» через війну в Україні

Фу Цун назвав війну в Україну «спеціальною операцією», оскільки «так це назвали росіяни»

Новопризначений посол Китаю у Європейському Союзі Фу Цун визнав, що вторгнення росії в Україну зашкодило відносинам Пекіну з ЄС. Через нього країна зараз «у дуже складному становищі».

Про це Фу Цун розповів в інтервʼю газеті South China Morning Post.

Він зазначив, що Китай зазнає побічної шкоди від війни, тоді як США нібито «отримують прибуток від цієї кризи», продаючи зброю та заробляючи на енергетичній кризі в Європі. Також вторгнення рф в Україну поставило Китай «у дуже складне становище», оскільки Пекін не бажає «обирати між друзями».

«Ми вважаємо, що зазнали побічного збитку від «тієї кризи». І росія, і Україна є хорошими друзями, тому ми не хочемо вибирати між друзями. Це точка відліку нашої позиції», — сказав посол Китаю у ЄС.

Фу Цун назвав війну в Україну «спеціальною операцією», оскільки «так це назвали росіяни». Водночас він наполягає на тому, що Китай не отримує вигоди від війни та не зацікавлений у продовженні конфлікту.

Крім того, посол сказав, що «українська криза» стає проблемою для наших двосторонніх відносин із ЄС». Він додав, що одним із його пріоритетів на посаді є «деполітизація» відносин між ЄС і Китаєм, адже КНР закликає до мирного врегулювання з 25 лютого — через день після початку вторгнення.

«На другий день після початку «цієї операції» відбулася важлива телефонна розмова між президентом Китаю Сі і президентом путіним. Під час цієї розмови Цзіньпін чітко виступив за спроби знайти мирне рішення», — наголосив Фу Цун.

Нагадаємо, російська армія 24 грудня вкотре цинічно обстріляла звільнений від окупації Херсон. Прильоти сталися в центрі міста. Наразі відомо, що 58 людей отримали поранення внаслідок обстрілу Херсона. З них 18 — у важкому стані, повідомив керівник ОВА Янушевич. Щонайменше 8 людей загинули.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності