• Головна
  • Війна
  • Чи нападе Білорусь: яка ситуація на українсько-білоруському кордоні

Чи нападе Білорусь: яка ситуація на українсько-білоруському кордоні

Білоруські та російські військові

Наступний етап війни в Україні може розпочатись у лютому

Протягом останнього тижня на прикордонних територіях Білорусі відстежується значна військова активність. Білоруси проводять масштабну підготовку та нарощують боєготовність армії. LVIV.MEDIA розповідає, яка наразі ситуації на українсько-білоруському кордоні.

Що відбувається на кордоні з Білоруссю

Все почалося з 13 грудня, коли за розпорядженням лукашенка Білорусь розгорнула раптову перевірку бойової готовності армії. Після цього росія почала активно перекидати свою техніку та особовий склад на українсько-білоруський кордон. На прикордонних територіях Білорусі фіксували перевезення танків, вантажівок і мобілізованих росіян. Техніку та військових вони передислоковують із білоруських полігонів на південь — ближче до кордону з Україною.

Зокрема, рф перекинула туди нову партію зенітних ракетних комплексів «Тор-М2К». На кордон з Україною, в район села Крупейки Гомельської області, прибули й найманці «Вагнера». Для цього Білорусь запровадила тимчасове обмеження на в’їзд та вхід у межах прикордонної смуги Лоєвського району. Групи розпоряджаються легкоброньованою технікою і тентованими вантажними автомобілями.

Найімовірніше, вони готують провокацію, що, начебто, українські військові обстрілюють прикордонні зони Білорусі. Зазначимо, раніше повідомлялося, що до білоруського охоронного підприємства «ГардСервіс», де раніше перебували найманці «Вагнер», доставили 300 одиниць української військової форми. Її росіяни захопили на складах у Херсонській області.

19 грудня путін зустрівся в Мінську із самопроголошеним президентом Білорусі лукашенком. Туди прибули й очільник російського МЗС сєргєй лавров та міністр оборони рф сєргєй шойгу. Вони обговорили залучення Білорусі до війни проти України разом з росією. Таким чином, лукашенко може зважитися на початок наземної операції для вторгнення в Україну та ширшого залучення збройних сил Республіки Білорусь до операції на українських територіях.

Вчора, 22 грудня, Лукашенко зібрав військових і силовиків, щоб обговорити продовження військових тренувань. Він не виключає того, що проти Білорусі «може бути розгорнута агресія та нібито навіть бачить таку готовність з боку сусідів».

Що з цього приводу думають українські військові експерти

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко запевняє, що ситуація по лінії кордону з Білоруссю та на прикордонні залишається контрольованою. Наразі вони не фіксують переміщень чи різкого збільшення військової техніки і живої сили поруч з кордоном. У прикордонній службі  вважають оголошену перевірку боєготовності білоруської армії нагнітанням ситуації.

Однак, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не відкидає можливої атаки росії з боку Білорусі. Він зазначив, що вона може розпочатись в напрямку Києва. Також війська рф можуть здійснити наступ і в південного напрямку. Все це може відбутися в лютому, в кращому випадку в березні, а в гіршому — наприкінці січня. Тому, Україні зараз потрібно створити військові резерви й підготуватися до можливого вторгнення військ рф з боку Білорусі.

Додамо, у Москві мігрантів кличуть на війну з Україною, щоб «увійти в історію на боці добра».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності