• Головна
  • Війна
  • Підкоряючись ядерному шантажу путіна, країни Заходу роблять ядерну війну більш ймовірною

Підкоряючись ядерному шантажу путіна, країни Заходу роблять ядерну війну більш ймовірною

Підкоряючись ядерному шантажу путіна, країни Заходу роблять ядерну війну більш ймовірною

Те, що відбудеться вже найближчим часом, визначить майбутню роль ядерної зброї в міжнародних відносинах і сформує клімат безпеки на наступні десятиліття

У той час, як російська армія зазнає невдач на полі бою, а вторгнення в Україну фактично приречене, президент рф владімір путін вдається до погроз. Зокрема, він брязкає ядерною зброєю, чим викликає міжнародну тривогу та спонукає країни Заходу закликати Україну досягти компромісу з кремлем, щоб запобігти третій світовій війні.

Про це пише Atlantic Council.

Втім нинішній поспіх заспокоїти москву дуже дратує і відображає недалекоглядну неспроможність оцінити жахливі наслідки для безпеки, якщо підкорюватись російським залякуванням. Адже зрозуміло, що піддавшись ядерному шантажу путіна, війна в Україні не закінчиться. Проте це створить катастрофічний прецедент, який зробить майбутню ядерну війну набагато більш імовірною, заохочуючи десятки країн придбати власні ядерні арсенали.

Путін вперше заговорив про ядерну ескалацію у своєму зверненні 21 вересня, коли він оголосив про плани анексувати тимчасово окуповані українські території та розпочав першу в росії мобілізацію з часів Другої світової війни. Вже наступного тижня він звинуватив Сполучені Штати у «створенні прецеденту», скинувши атомні бомби на Японію в 1945 році, і пообіцяв використати «всі наявні засоби» для захисту анексованих росією українських регіонів.

Реакція на погрози путіна

Реакція Заходу була неоднозначною. Так, офіційні особи США повідомили кремль, що росія зіткнеться з «катастрофічними наслідками», якщо застосує ядерну зброю в Україні. Водночас верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель попередив москву, що будь-яка ядерна атака зустрінеться «настільки сильною відповіддю, що російська армія буде знищена».

Натомість президент Франції Еммануель Макрон піддався критиці за те, що виключив використання ядерної зброї у відповідь на потенційну російську ядерну атаку на Україну. Між тим, мільярдер Ілон Маск був однією з численних відомих світових фігур, які просували вигідні кремлю мирні плани, стверджуючи, що світ зіткнеться з можливим ядерним апокаліпсисом, якщо Україна не поступиться територією (і мільйонами громадян) росії.

До яких наслідків призведе ядерний удар

Те, що відбудеться вже найближчим часом, визначить майбутню роль ядерної зброї в міжнародних відносинах і сформує клімат безпеки на наступні десятиліття. Якщо ядерні загрози росії досягнуть успіху і Україна буде змушена погодитися на частковий поділ, уся доктрина взаємного гарантованого знищення (MAD), яка так добре служила в часи холодної війни, буде розірвана, і почнеться нова епоха нестабільності.

Тоді доктрина спрацювала, тому що дві супердержави часів холодної війни врівноважували одна одну. Натомість російське вторгнення в Україну — це зовсім інше. Зараз ми спостерігаємо, як ядерна супердержава загрожує без’ядерній державі саме тому, що їй не вдалося виграти війну звичайними військовими засобами.

Якщо Путін зможе врятувати своє невдале вторгнення та досягти своїх військових цілей за допомогою ядерного шантажу, це спровокує гонку ядерних озброєнь безпрецедентних масштабів. Довгий список країн, включаючи всіх — від Ірану та Саудівської Аравії до Нігерії та Південної Кореї, візьмуть до уваги нові правила, встановлені в Україні, і намагатимуться приєднатися до ядерного клубу. Згодом відсутність ядерної зброї може сприйматися як запрошення до вторгнення.

Це було б гіркою іронією, оскільки колись Україна стала зразком щодо нерозповсюдження ядерної зброї. Зокрема, у 1994 році Україна погодилася передати третій за величиною ядерний арсенал у світі в обмін на «гарантії безпеки» з боку рф, Сполучених Штатів і Великої Британії. Але Будапештський меморандум зараз визнається однією з найгучніших дипломатичних помилок сучасності, яку мало хто прагне повторити. Дійсно, враховуючи нинішнє скрутне становище України, чому будь-яка країна відмовиться від власних ядерних запасів в обмін на порожні обіцянки?

Як можна запобігти ядерній загрозі

Єдиний спосіб запобігти тому, щоб світ скочувався в темне майбутнє ядерного протистояння, — переконатися, що путін зазнає поразки. Його ядерні погрози вимагають надзвичайної відповіді, в якій йдеться про те, що будь-яка атомна агресія в Україні означала б поразку та крах для росії. Потрібно дати путіну зрозуміти, що ні він, ні його режим не виживуть, якщо він вирішить перетнути ядерну червону лінію.

Багатьом державам-членам НАТО, безсумнівно, дуже неприємно від ідеї прямої конфронтації з кремлем у такий спосіб. Вони попереджають, що така позиція може легко розпалити третю світову війну. Це обґрунтовані занепокоєння, але безризикових варіантів більше немає. Якщо міжнародне співтовариство зараз не стане в опозицію путіну, весь світ зануриться в небезпечну нову еру, визначену постійною загрозою ядерної війни.

Нагадаємо, путін заявив, що рф має стратегію застосування засобів захисту — зброя масового ураження налаштована навколо так званого відповідно-зустрічного удару.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності