• Головна
  • Війна
  • Чим Україна била по російських аеродромах: закриті розмови і секретні розробки

Чим Україна била по російських аеродромах: закриті розмови і секретні розробки

Чим Україна била по російських аеродромах: закриті розмови і секретні розробки

Атаки цього тижня — не перший випадок, коли українські технології місцевого виробництва вражають основні російські цілі

Україна завдала ударів по двох російських базах за сотні кілометрів від свого кордону, використовуючи модифіковані безпілотники радянських часів.

Про це пише Politico.

Безпілотники, використані в цих атаках, за словами двох людей, знайомих з операцією, були модифікованими літаками спостереження Ту-141, що залишилися ще з радянських часів. Модифікації демонструють здатність української оборонної промисловості до інновацій, навіть тоді, коли росія змушена купувати дешеві іранські безпілотники для ведення повітряної війни. Також атака з боку України підкреслює те, що Київ здатний поцілити у військові позиції в глибині рф.

Україна протягом кількох місяців просила ракети великої дальності та безпілотники від своїх західних союзників, але США та Європа поки що відмовлялися задовольнити ці запити через побоювання, що вони будуть використані для ударів по території росії. Без додаткових ресурсів для нарощування своїх можливостей ударів далекого радіусу дії Україні, можливо, доведеться продовжувати покладатися на модифіковані безпілотники — і москва зараз, ймовірно, намагається їх відстежити.

«Ключовим фактором успіху була несподіванка. Росія просто не очікувала нічого подібного. Але зараз вони будуть підготовлені», — сказав один із представників українського уряду.

Цього тижня російський уряд визнав, що в результаті ударів загинуло троє російських військовослужбовців і було пошкоджено два літаки, хоча не вдавався у деталі, що саме спричинило збитки.

Водночас Міністерство оборони Великої Британії оцінило, що удари пошкодили два важкі бомбардувальники Ту-95 на авіабазі в Енгельсі, зазначивши, що «якщо росія оцінить ці інциденти як навмисні атаки, вона, ймовірно, вважатиме їх одними з найбільш стратегічно значущих провалів захисту сил з моменту вторгнення в Україну». Натомість у РНБО та Міноборони України від коментарів відмовилися.

«Якщо щось буде запущено в повітряний простір інших країн, рано чи пізно невідомі літаючі об’єкти повернуться до точки вильоту. Земля кругла», — написав радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Twitter, висміявши росіян після цього інциденту.

Міністр оборони США Ллойд Остін розмовляв з міністром оборони України Олексієм Резніковим через кілька годин після ударів у понеділок, 5 грудня. Речник Пентагону Сабріна Сінгх не підтвердила зміст розмови, але сказала, що українці «приймають рішення на місцях щодо цілей з точки зору того, коли вони проводять операцію. Те, що ми надаємо, — це допомога в безпеці, тому ні, ми не обов’язково маємо бути поінформовані чи знати про будь-який удар».

Атаки цього тижня — не перший випадок, коли українські технології місцевого виробництва вражають основні російські цілі. Так, у квітні Україна запустила ракети «Нептун» по російському крейсеру «Москва», який був у Чорному морі. Ці удари змусили російський Чорноморський флот діяти далі від берега, залишаючи інші кораблі в порту.

Також державний виробник зброї «Укроборонпром» протягом кількох місяців заявляв, що працює над програмою створення безпілотників із радіусом дії понад 600 миль, але не розголошував подробиць проєкту. У жовтні компанія опублікувала у Facebook повідомлення про те, що «робить останні штрихи».

Водночас Києву вдалося завдати серйозної шкоди росіянам навіть без БПЛА та боєприпасів. Зокрема, у серпні сталося кілька вибухів на найбільшій російській авіабазі в Криму. На супутникових фотографіях було видно, як асфальт усіяний уламками принаймні восьми знищених або сильно пошкоджених винищувачів.

А через два місяці кілька невеликих човнів без екіпажу атакували кораблі російського флоту, що стояли в порту, завдавши мінімальних збитків, але викликавши нові побоювання в кремлі, що їхній флот знаходиться в постійній небезпеці.

Натомість у листопаді кілька менших українських безпілотників поцілили у штаб флоту в Севастополі, пошкодивши будівлю.

Нагадаємо, внаслідок вибухів, які сталися 5 грудня на двох військових аеродромах рф, з яких держава-агресор завдає ударів по території України стратегічними бомбардувальниками, було пошкоджено два літаки. Декілька російських військових отримали поранення, четверо з них — смертельні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності