• Головна
  • Війна
  • На ЗАЕС пролунали понад 10 вибухів: окупанти намагаються завадити виробництву електроенергії для України

На ЗАЕС пролунали понад 10 вибухів: окупанти намагаються завадити виробництву електроенергії для України

Фото: Вікіпедія

Російські окупанти весь ранок обстрілювали ЗАЕС

У неділю вранці, 20 листопада, в районі Запорізької АЕС пролунало о понад 10 вибухів — кілька будівель на території станції пошкоджені.

Про це йдеться на сайті МАГАТЕ та повідомляє Енергоатом у Telegram.

«Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили до штаб-квартири Агентства, що вранці за місцевим часом упродовж короткого проміжку часу було чутно понад десяток вибухів. Команда МАГАТЕ також могла бачити деякі з вибухів зі своїх вікон», — йдеться в повідомленні.

На майданчику ЗАЕС пошкоджені деякі будівлі, системи та обладнання, але наразі не має критичного значення для ядерної безпеки та захисту. Повідомлень про постраждалих не було.

Енергоатом повідомив, що російські окупанти весь ранок обстрілювали ЗАЕС — зафіксовано понад 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції.

Зокрема, окупанти пошкодили:

  • естакаду зв‘язку зі спецкорпусами;
  • баки запасу хімобессоленої води;
  • систему продувки парогенераторів;
  • допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів;
  • інше обладнання інфраструктури станції.

Також зафіксовано три влучання в районі підстанції «Райдуга». Відомості про пошкодження та руйнування там ще з’ясовуються.

В Енергоатомі зазначили, що цими діями росіяни намагалися вивести за ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску енергоблоків 5 та 6 і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України.

Нагадаємо, російські окупаційні війська спровокували на Запорізькій АЕС екологічну катастрофу. Внаслідок зупинки енергоблоків станції тепла вода не потрапляє у ставок-охолоджувач ЗАЕС, у результаті чого температура води впала до близько +13 градусів. Це призвело до масового вмирання риби у ставку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності