• Головна
  • Війна
  • Суд у Гаазі виніс вирок у справі рейсу MH17, який збили бойовики «ДНР» у 2014 році: деталі

Суд у Гаазі виніс вирок у справі рейсу MH17, який збили бойовики «ДНР» у 2014 році: деталі

Суд у Гаазі виніс вирок у справі рейсу MH17, який збили бойовики «ДНР» у 2014 році: деталі

17 липня 2014 року, за кілька місяців після анексії Криму та вторгнення росії на Донбас, над тимчасово окупованою частиною Донецької області було збито пасажирський літак Boeing 777

У четвер, 17 листопада, Окружний суд Гааги дійшов рішення про те, що авіалайнер MH17 був збитий комплексом «Бук» з території, що не була підконтрольна Україні. Також Гаазький суд визнав бойовиків «ДНР» винними у знищенні літака, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, та у вбивстві 298 пасажирів. Це найбільша кількість жертв в історії авіації з усіх випадків збиття цивільних лайнерів. Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Як та де збили лайнер компанії «Malaysia Airlines»

Суд у Гаазі підтвердив, що пасажирський літак MH17 був збитий із ЗРК «Бук» з території окупованого росією Первомайського. Суд не має сумнівів, що катастрофа сталася саме через ракету з «Буку». Крім того, суд вважає, що така кількість різноманітних доказів не могла бути сфабрикована за короткий період.

«Ті, хто випускав ракету, мали розуміти її руйнівну силу. Перед запуском обирається та перевіряється ціль, тому не можна говорити про випадковість. Ракету «Бук» неможливо випустити помилково та імпульсивно, отже, це було після процесу прийняття рішень. Кожен з обвинувачених може розглядатися співучасником злочину, адже відігравав роль у збитті літака. Суд вважає, що доцільно визнати конкретну роль обвинуваченого у збитті літака», — йдеться у рішенні суду.

Також суддя зачитав довгий перелік доказів та експертиз, що підтверджують як місце запуску, так і те, що йдеться про саме такий зенітно-ракетний комплекс. Суд розглянув також інші версії катастрофи, включно з тими, які суддя Гендрік Стейнхаус назвав «фантастичними».

Суд вважає, що ЗРК «Бук» привезли з рф передусім для збивання українських військових літаків. Тому після катастрофи MH17 цей комплекс «швидко вивезли в росію, розраховуючи на те, що це дозволить запобігти міжнародному скандалу». Втім, намір збивати військові, а не цивільні літаки не зменшує вини обвинувачуваних. «Обвинувачувані, що не є комбатантами, не мали права здійснювати обстріл і військового літака».

Хто відповідальний за збиття рейсу MH17

Гаазький суд визнав, що росія контролювала «ДНР» під час збиття лайнера MH17.

«Починаючи з середини травня 2014-го, склалася ситуація, за якої Росія мала так званий загальний контроль на території так званої ДНР», заявив суддя.

Пояснюючи те, чому суд вирішив, що такий контроль мав місце, суддя Стейнхаус нагадав, що «багато (з бойовиків та представників самопроголошеної влади «ДНР») мали російське громадянство, дехто ж взагалі був причетний до збройних сил рф».

Окремо суд наголосив, що самопроголошена влада у Донецьку отримувала політичні та військові вказівки з Москви, що підтверджують докази, зібрані Спільною слідчою групою, включаючи перехоплення телефонних розмов.

«Призначений росіянами так званий керівник уряду «ДНР» Олександр Бородай майже щоденно зв’язувався з помічником президента рф, на той час Владиславом Сурковим, і Бородай називав Суркова «нашою людиною в Кремлі», — пояснив суддя, наголосивши також, що у переговорах йшлося про участь Кремля у призначенні на посади в так званому «уряді ДНР», йдеться у вироку.

Також у рф надавали військову підтримку бойовикам «ДНР», керували воєнними діями тощо.

«Після катастрофи MH17 Бородай подзвонив до Москви, бо чекав на вказівку. При цьому він говорив, хоче поговорити з «начальником», хоча сам є найвищою посадовою особою «ДНР», — додав суддя.

На підставі цього суд вважає незаперечним контроль росією на непідконтрольній Києву території Донбасу.

Хто персонально винний у трагедії

Суд у Гаазі визнав Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського і Леоніда Харченка винними у знищенні літака MH17 і вбивстві 298 пасажирів. Їх заочно засудили до довічного ув’язнення. Ще одного обвинуваченого — росіянина Олега Пулатова — визнали невинним.

Встановлено, що Дубінський та Харченко функціонально були причетні до постачання з росії ЗРК «Бук» для запуску ракети, а також до його евакуації.

«Харченко прозвітував перед Дубінським про використання ЗРК і потім виконав вказівку про вивезення», — заявив суддя.

Водночас рівень співучасті Ігоря Гіркіна є іншим, але його суд також визнав винним. Зокрема, суддя постановив, що Гіркін не давав розпорядження про збиття літака: «Гіркін відповідав за збиття українських літаків та гелікоптерів. Однак з перехоплених переговорів виходить, що Гіркін не знав, що була випущена ракета «Бук», до її запуску. Через це ми не можемо говорити, що він був класичним співучасником». Втім його співучасть у вбивстві 298 пасажирів та членів екіпажу рейсу MH17 суд вважає доведеною.  

Також визнані винними у справі про збитий літак рейсу MH17 мають виплатити 16 млн євро компенсацій.

Тоді як стосовно підозрюваного Пулатова суд вирішив, що в нього не було функціональної прив’язки до цієї справи. Тож на нього не накладається жодна кримінальна відповідальність.

Зазначається, що кінцевою метою цього судового процесу не є засудження цієї четвірки. Це — перший етап. Річ у тім, що всі інші дійові особи, причетні до збиття літака, — це ланцюг командування в рф.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності