• Головна
  • Війна
  • Лукашенко остаточно вирішив провести мобілізацію в Білорусі: як це відбуватиметься

Лукашенко остаточно вирішив провести мобілізацію в Білорусі: як це відбуватиметься

Лукашенко остаточно вирішив провести мобілізацію в Білорусі: як це відбуватиметься

Президент Білорусі олександр лукашенко прийняв рішення провести в Білорусі «приховану мобілізацію» для збільшення укомплектованості бойових частин. Вона проходитиме під виглядом перевірки військової придатності.

На першому етапі мобілізація не торкнеться великих міст, в першу чергу, це стосуватиметься селян.

Про це пише білоруське видання «Наша Ніва» з посиланням на кілька не пов’язаних між собою джерел.

Лукашенко вирішив не оголошувати мобілізації публічно, зокрема через поганий приклад аналогічного рішення в росії. Натомість «прихована мобілізація» відбуватиметься під виглядом перевірки військової придатності та відправлення призовників на збори. Про цілі такої мобілізації можна буде судити, знаючи кількість призовників.

«Набір до 2 тисяч осіб говорив би про доукомплектування осіб, частіше для виконання вузьких бойових завдань, наприклад, артилерії», — розповів офіцер ЗС Білорусі.

«Тривогу треба буде бити, якщо кількість мобілізованих перевищить п’ять тисяч. Це означатиме створення ударного угруповання на якомусь напрямку. Якщо переходити понад 10 тисяч, то є кілька груп», — додає інший співрозмовник.

Наразі повістки отримують лише жителі невеликих районів Білорусі. Великих міст перша хвиля «прихованої мобілізації» поки що не торкнулася.

«Найбільша увага приділяється тим військово-обліковим спеціальностям, які є дефіцитними в російській армії», — розповідають обізнані джерела.

Наприклад, зараз набирають водіїв, кухарів, технічний та підсобний персонал. Можливо, наразі йдеться про набір тих обслуговуючих кадрів, які зможуть забезпечити підготовку самих мобілізованих і техніку для них.

З 12 жовтня до 12 листопада у військових комісаріатах ​​проводиться звірка повноважень з місцевими адміністративно-виконавчими органами та підприємствами про це військові комісари вже публічно говорять у пропагандистських ЗМІ. Хоча раніше такі звірки не проводилися відразу.

Водночас олександр лукашенко заявив, що до Білорусі прибуде "понад тисяча" російських військових, і визнав участь Білорусі у "спеціальній військовій операції", що робить країну законною мішенню для української армії.

«За моєю інформацією, у білоруських навчальних центрах і військових частинах триває підготовка до прийому російських мобілізованих. У нас є навчальні місця та інструктори. Можливо, росія вимагає від лукашенка, щоб підготовка частини мобілізованих російських військових проходила в Білорусі і проводилася білоруськими силовиками», — розповів один зі співрозмовників видання.

Інші ж звертають увагу на авіаудари з повітряного простору Білорусі та спробу захоплення Києва та півночі України в лютому 2022 року, яка була здійснена з території Білорусі.

«В українців є всі підстави не допустити повторного нападу на Київ, який, судячи з непрямих ознак, зараз може готуватися. Водночас будь-який превентивний удар по росіянах у Білорусі можна трактувати як напад на Білорусь», — каже джерело.

Перед нападом росії лукашенко передбачив, що війна закінчиться перемогою росії «за три-чотири дні». Невдача рф на першому етапі війни стала несподіванкою для лукашенка. Мінська пропаганда продовжувала говорити про неминучість перемоги росіян висвітлювала події в тому ж дусі, що й російські чиновники. Самопроголошений білоруський президент неодноразово говорив, що «росія не може програти». А білоруська розвідка, мабуть, не очікувала, що українці почнуть контрнаступ на півдні.

У Мінську досі вірять, що переможе «союзна держава Білорусі та росії». Голова Комітету держбезпеки Іван Терцель у недавньому виступі перед працівниками БелАЗу навіть уточнив терміни початку «переломного моменту» листопад 2022 року. Адже якщо прихована мобілізація розпочнеться зараз, то вона завершиться до середини листопада.

Нагадаємо, білоруський диктатор олександр лукашенко визнав участь Білорусі у російській агресії проти України. Водночас білоруські війська спільно з російською армією «готові захищати Союзну державу», бо Захід на території України готує збройні угруповання, у яких на меті «повалення влади у Білорусі».

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності