• Головна
  • Війна
  • Системи ППО та багато ракет: як і чим союзники будуть закривати небо над Україною

Системи ППО та багато ракет: як і чим союзники будуть закривати небо над Україною

Системи ППО та багато ракет: як і чим союзники будуть закривати небо над Україною

Після ракетного терору України, яким росія на початку цього тижня нажахала весь світ, міжнародні партнери активізували свою військову допомогу нашій країні

Якщо раніше звучало, що Україні потрібно намагатись стабілізувати ситуацію та задуматись над переговорами з рф, то зараз риторика змінилась. Союзники ледь не наввипередки заявляють про передачу Україні нового озброєння, перш за все — систем ППО, щоб захиститись від російських терористів. Тож LVIV.MEDIA зібрало список військового озброєння, яке вже передали або найближчим часом передадуть українські союзники.

Німеччина

В Україну з Німеччини вже прибула перша з чотирьох обіцяних систем ППО IRIS-T. Вона є найсучаснішою системою ППО Німеччини. IRIS-T складається з трьох машин:

  • стартового майданчика на військовій вантажівці з місцем для восьми ракет;
  • радіолокаційної машини;
  • командної машини.

Зенітні ракети здатні вражати цілі на висоті до 20 км і на відстані до 40 км. Тобто, їхня дальність значно більша, ніж, наприклад, у переносних ЗРК Stinger, які Україна також отримує від Німеччини. Зазначається, що ЗРК IRIS-T передусім призначений для захисту мирного населення шляхом відбиття повітряних атак російської армії.

США

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що Вашингтон працює над прискореним постачанням Україні систем протиповітряної оборони NASAMS. Зокрема, вже почався процес доставки перших двох систем NASAMS. Президент України Володимир Зеленський подякував за цю протиповітряну оборону, але заявив, що нашій країні потрібні ще й танки.

Спільно розроблений і вироблений компанією Raytheon і норвезькою Kongsberg Defense & Aerospace NASAMS складається з:

  • радара Sentinel;
  • удосконаленої ракети повітря-повітря середньої дальності;
  •  центру розподілу вогню KDA.

NASAMS надає захисникам ППО адаптовану, найсучаснішу систему захисту, яка може максимізувати їх здатність ідентифікувати, вражати та знищувати ворожі літаки, безпілотні літальні апарати та крилаті ракети.

Крім того, Україна запросила системи ППО Hawk або ж удосконалені Hawkeye.

Велика Британія

Натомість Сполучене Королівство оголосило про передачу Україні ракет AMRAAM для систем протиповітряної оборони NASAMS. Британія також надасть сотні додаткових зенітних ракет інших типів, безпілотники і ще 18 гаубиць. Їх поставлять вже найближчими тижнями.

AMRAAM (AIM-120) — Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile — американська керована ракета класу "повітря — повітря" середньої дальності. Її головне завдання — ураження повітряних цілей за межами прямої видимості цілі. Американські військові називають ці ракети Slammer, тобто "хлопавками".

Нідерланди

Нідерланди нададуть Україні додаткові зенітні ракети вартістю 15 мільйонів євро для посилення захисту неба. Про це повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. Нідерланди здебільшого неохоче розкривають інформацію про конкретну військову підтримку України, однак цього разу в уряді вирішили зробити виняток, щоб показати, що останні ракетні обстріли росії не залишилися без належної реакції. Посадовиця не уточнила, скільки саме ракет передадуть Україні. Ймовірно, їх будуть використовувати в зенітних установках, які нададуть Києву інші держави.

Франція

Франція передасть Україні ЗРК Crotale, про це повідомив президент країни Еммануель Макрон. Відносно кількості та строків передачі ЗРК Crotale поки офіційної інформації немає. Але, з огляду на те, що САУ Caesar та бронетранспортери VAB Франція передавала доволі швидко, навряд і в цьому випадку на це піде значний час. Але відносно кількості, то варто зазначити, що Україна не може розраховувати на багато екземплярів цієї зброї. Все тому, що у самій Франції, відповідно до Military Balance за 2021 рік, на озброєнні лише 24 одиниці Crotale NG.

Crotale NG — це доволі ефективний ЗРК малої дальності дії розробки кінця 80-х початку 90-х років, який належить до армійського засобу ППО і за час свого існування проходив оновлення. Дальність знищення цілей становить до 10 км, висота ураження цілей — до 6 км. Архітектура комплексу передбачає встановлення всього комплексу на одне шасі, на якому розміщується оглядова РЛС з дальністю виявлення літаків до 20 км, РЛС супроводження цілей та оптико-електронну систему виявлення цілей, яка, в залежності від погодних умов, забезпечує виявлення на відстані від 10 до 19 км. Комплекс забезпечує пуск до 8 ракет VT-1 з радіокомандою системою наведення, вони забезпечують перехоплення цілей зі швидкістю до 1800 км/год. Кількість цілей, які можуть обстрілюватись одночасно, складає до 4 одиниць, а швидкість реакції комплексу складає лише п'ять секунд завдяки цифровізації комплексу.

Іспанія

Іспанія готова передати Україні чотири пускові установки системи ППО HAWK. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він сказав, що "союзники по НАТО постачають Україні передові системи, включно з артилерійськими установками, системами протиповітряної оборони та бронетехнікою".

MIM-23 HAWK — мобільна система ракетного перехоплення, розроблена у 1950-х роках американською компанією Raytheon, її модифікації випускалися до 1996 року. Призначена для перехоплення повітряних цілей радарного наведення. У різних модифікаціях комплекс залишався на озброєнні США до 2002 року. Застосовувався у військових діях на Близькому Сході, переважно Ізраїлем та Іраком. Залишається на озброєнні армій низки країн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності