• Головна
  • Війна
  • За яких умов Україна претендуватиме на членство в НАТО: пояснення експерта

За яких умов Україна претендуватиме на членство в НАТО: пояснення експерта

За яких умов Україна претендуватиме на членство в НАТО: пояснення експерта

Україна зможе заявити про готовність до вступу в НАТО і претендувати на ухвалення Альянсом відповідного політичного рішення у разі успіхів Збройних Сил України на полі бою та швидкого виконання рекомендацій, наданих Європейською комісією при отриманні статусу кандидата в члени ЄС.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження росії Володимир Огризко у проєкті Українського кризового медіацентру "Кава з Трощинською", повідомляє "Укрінформ".

"Я думаю, якщо ми підемо шляхом швидкого вигнання окупантів з нашої землі і швидкої реалізації тих речей, яких від нас вимагає Європейський Союз, а це співпадає з тим, що потрібно і для НАТО, то ми за кілька місяців — не років, а місяців, — і формально, і фактично зможемо сказати: "Ми готові, тепер тільки політичне рішення". А політичне рішення — це, власне, відповідь "так", а далі формальні рішення в парламентах", — сказав Огризко.

Він зауважив, що допоки триває гаряча фаза війни, ухвалення рішення про те, що Україна може бути членом Альянсу, навряд чи можливе, оскільки Захід "боїться навіть думки про те, що НАТО у якийсь спосіб буде втягнуто у безпосередні бойові дії".

"Але це зовсім не означає, що і під час цієї гарячої фази наша дипломатія не повинна, вибачте, не стукати, а грюкати у двері кожної столиці і казати: "Дорогі друзі, від вас залежить, як швидко ми закінчимо цю війну. Допомагайте, давайте нам усе необхідне, а ми сьогодні вже продемонстрували, що українська армія найкраща щонайменше у Європі", — зазначив Огризко.

На його думку, чим швидше наші західні партнери зрозуміють, що зволікання з наданням Україні необхідних для перемоги над росією озброєнь спричиняє лише затягування війни, тим швидше завершиться ця "непотрібна історія".

"Є уряди, які дуже бояться загострення з росією, — там доведеться попрацювати. Але якщо їх буде два-три чи, скажімо, один, то, повірте, тоді консенсус досягнеться доволі швидко", — наголосив колишній очільник МЗС.

Нагадаємо, Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Про це заявив президент України Володимир Зеленський за підсумками засідання РНБО 30 вересня. Зеленський назвав це “визначальним кроком для безпеки для усієї спільноти вільних народів”.

Читайте також:

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності