• Головна
  • Війна
  • Застосування ядерної зброї буде грою ва-банк: що кажуть західні аналітики про плани путіна

Застосування ядерної зброї буде грою ва-банк: що кажуть західні аналітики про плани путіна

Застосування ядерної зброї буде грою ва-банк: що кажуть західні аналітики про плани путіна

Реакція світової спільноти може перетворити путіна на глобального ізгоя

Для аналітиків, які вивчають плани кремля, наразі немає більш складного завдання, ніж з’ясувати, чи є ядерні загрози президента рф владіміра путіна просто блефом, або ж це реальна загроза. Наразі вони обережно думають, що використання путіним найбільшого у світі ядерного арсеналу все ще виглядає малоймовірним. Зокрема, у ЦРУ заявляють, що не помічають ознак неминучої ядерної атаки з боку росії.

Про це повідомляє Military.

Водночас, обіцянки путіна використовувати “всі наявні засоби” для захисту росії під час війни в Україні сприймаються дуже серйозно. А його заява про те, що Сполучені Штати “створили прецедент”, скинувши атомні бомби під час Другої світової війни, ще більше насторожує світ. Тим часом у Білому домі попередили про “катастрофічні наслідки для Росії”, якщо путін застосує ядерну зброю.

Люди, які спостерігають за ситуацією у кремлі визнають, що не можуть бути впевненими, про що думає президент рф. Ба більше, вони навіть не знають, чи усвідомлює путін реальний стан речей та чи доходить до нього правдива інформація. Водночас, колишній агент КДБ вже продемонстрував схильність до ризику. Тож навіть західним спецслужбам з їх шпигунськими супутниками важко сказати, чи путін блефує, чи справді має намір порушити ядерне табу.

“Сьогодні ми не бачимо жодних практичних доказів того, що він близький до реального використання ядерної зброї. Втім існує безпосередня загроза застосування тактичної ядерної зброї. Що ми повинні зробити, так це поставитися до цього дуже серйозно та стежити за ознаками справжньої підготовки”, — сказав директор ЦРУ Вільям Бернс у коментарі CBS News.

Також аналітики не розуміють, як ядерна зброя може кардинально змінити ситуацію та допомогти зменшити військові втрати росії в Україні. Зазначається, що українські війська не використовують великої концентрації техніки, щоб відбити свою землю, а іноді бої ведуться на дуже обмеженому просторі, навіть у дуже маленьких селах.

“Ядерна зброя — це не чарівна паличка. Вона не є тим, що ви просто використовуєте, і вона вирішує усі ваші проблеми”, — сказав старший науковий співробітник Інституту дослідження проблем роззброєння ООН, який спеціалізується на ядерних ризиках, Андрій Бакліцький.

Аналітики сподіваються, що табу на використання ядерної зброї є стримуючим фактором. Адже жахливі масштаби людських страждань у Хіросімі та Нагасакі після того, як США знищили японські міста атомними бомбами 6 та 9 серпня 1945 року, були вагомим аргументом проти повторного застосування такої зброї. Зазначається, що внаслідок цієї атаки загинуло 210 тисяч осіб. Відтоді жодна країна не використовувала ядерної зброї. Тому аналітики припускають, що навіть путіну важко буде стати першим світовим лідером після президента США Гаррі Трумена, який запустив ядерний вогонь.

“Тому у росії досі є табу переступати цей поріг”, — сказала старша дослідниця політики RAND Corp. і колишня аналітикиня російського військового потенціалу в Міністерстві оборони США Дара Массікот.

Зазначається, що реакція світової спільноти може перетворити путіна на глобального ізгоя.

 “Порушення ядерного табу призвело б, як мінімум, до повної дипломатичної та економічної ізоляції росії”, — сказав дослідник Королівського інституту об’єднаних служб у Лондоні, який спеціалізується на обороні та безпеці, Сідхарт Каушал.

Ядерна зброя великої дальності, яку росія могла б використати в прямому конфлікті зі США, перебуває у стані бойової готовності. Але боєголовки меншого радіусу дії, так звана "тактична зброя", яку путін може використати в Україні, не готова, кажуть аналітики.

“Вся ця зброя є на зберіганні, але потрібно витягти її з бункера, привести до ладу, а потім налаштувати їх використання з іншими ракетами чи іншими системами доставки”, — сказав старший дослідник Павло Подвиг, який спеціалізується на ядерній зброї аналітичного центру ООН з питань роззброєння в Женеві.

Росія не опублікувала повного переліку своєї тактичної ядерної зброї та її можливостей, тому путін міг би наказати, щоб частину цієї зброї підготували таємно для несподіваного використання. Але відкрите вилучення зброї зі сховищ також є тактикою, яку путін міг би використати для посилення тиску, навіть не використовуючи її. Він сподівався, що сателіти США помітять цю діяльність і, можливо, сподівався, що, оголивши свої ядерні зуби, він зможе налякати західні держави, щоб вони припинили підтримку України.

“Росіяни зробили б ставку на те, що кожна ескалація створює для іншої сторони як загрозу, так і перешкоду для переговорів з росією. Існує певна граматика ядерних сигналів і вміння грати на грані, а також логіка, яка полягає в тому, що один божевільний одного разу таки вирішує піти на подібні речі”, — сказав Каушал.

Тому аналітики, перш за все, очікують інших ескалацій, зокрема посилення ударів росії по Україні з використанням неядерної зброї.

“Я не думаю, що це станеться мов грім із ясного неба”, — сказав працівник Віденського центру роззброєння та нерозповсюдження Микола Соков, який брав участь у переговорах щодо контролю над озброєннями, коли працював у МЗС росії.

Спеціалісти також намагаються визначити приблизні цілі на полі бою, які були б варті такої величезної ціни, яку заплатив би путін. Адже що йому робити, якщо один ядерний удар не зупинить український контрнаступ?

Тим паче, що зараз на фронті немає “великого скупчення військ”, щоб цілитись у нього. Тоді як удар по містах України, щоб шокувати її народ, був би жахливою альтернативою.

“Рішення холоднокровно вбити десятки й сотні тисяч людей — це важке рішення”, — сказав Подвіг.

Можливо, путін сподівається, що одні лише погрози зможуть сповільнити поставки західної зброї в Україну та виграють час для підготовки 300 тисяч військових, яких він мобілізує. Та наразі це лише провокує локальні протести та відтік за кордон чоловіків військового віку. Але якщо Україна продовжить деокуповувати свої території, а путін виявиться нездатним утримати те, що він забрав, то це може призвести до збільшення ризику того, що він вирішить, що його неядерні можливості вичерпані.

“Путін дійсно спалює за собою мости, анексуючи нові території. Це свідчить про те, що він йде ва-банк та ставить на перемогу на своїх умовах ”, — сказала Дара Массікот.

Нагадаємо, путін розповів, у якому випадку може застосувати ядерну зброю.

Водночас, міністр оборони США Ллойд Остін засудив погрози рф про можливе застосування ядерної зброї. Та наголосив, що він попередив російського візаві сєргєя шойґу про можливі наслідки такого кроку.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності