• Головна
  • Війна
  • Гендиректор МАГАТЕ наступного тижня планує відвідати Київ та Москву

Гендиректор МАГАТЕ наступного тижня планує відвідати Київ та Москву

Гендиректор МАГАТЕ наступного тижня планує відвідати Київ та Москву

Гроссі проведе переговори щодо ситуації на Запорізькій АЕС

Наступного тижня Київ та Москву має намір відвідати генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії [МАГАТЕ — ред.] Рафаель Гроссі.

Про це повідомили 1 жовтня на сайті організації.

Очікується, що Гроссі проведе переговори щодо ситуації навколо окупованої російськими військовими Запорізької АЕС в Енергодарі Запорізької області.

"Ці візити є частиною зусиль, спрямованих на якнайшвидше узгодження та впровадження зони ядерної безпеки та безпеки навколо ЗАЕС", — мовиться у заяві.

Також у МАГАТЕ розповіли про нові вибухи в районі АЕС.

"Вибухи не мали прямого впливу на системи безпеки та захисту ЗАЕС. [...] Гроссі, як і раніше, глибоко стурбований неодноразовими вибухами таких наземних мін", – зазначили в організації.У МАГАТЕ висловили сподівання, що до своєї сім'ї "успішно і швидко" повернеться затриманий окупантами генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов, який виконує "важливі функції" на електростанції.Додамо, 30 вересня російські окупанти "затримали" гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова. Його вивезли у невідомому напрямку. Росіяни кажуть, що Мурашова "затримали" нібито "для допиту". Генпрокуратура України розслідує викрадення гендиректора Запорізької АЕС за статтею про порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).Нагадаємо, що в середині вересня Міжнародне агентство з атомної енергії вимагало від росії вивести війська з території ЗАЕС. Рада керуючих, до складу якої входять 35 країн ООН, прийняла відповідну резолюцію.Також гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі закликав негайно припинити обстріли поблизу тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Гроссі наголосив на необхідності створити “зону безпеки” довкола ЗАЕС.Додамо, що 31 серпня до Запорізької атомної електростанції прибула місія Міжнародного агентства ООН з питань атомної енергії. Проте з перших хвилин перебування у тимчасово окупованому Енергодарі (тут розташована ЗАЕС) окупанти не пропустили місію. Фахівці були зобов’язані стояти у загальній черзі, адже окупаційна влада вирішила не робити їм спецперепусток.Саме у день приїзду місії окупанти з 5 години ранку не припиняли обстрілів тимчасово окупованого Енергодара Запорізької області. Втім згодом інспектори таки потрапили на захоплену росією атомну електростанцію та пробули там декілька годин.Вже 1 вересня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі залишив Запорізьку АЕС. Разом із ним зі станції поїхали більшість членів делегації.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності