• Головна
  • Війна
  • Зеленський розповів, скільки російських військових перебуває на захопленій ЗАЕС

Зеленський розповів, скільки російських військових перебуває на захопленій ЗАЕС

Зеленський розповів, скільки російських військових перебуває на захопленій ЗАЕС

Президент України зазначив, що наразі ЗАЕС відключена і персонал бореться, аби включити хоча б один блок із шести

На Запорізькій атомній електростанції перебуває пів тисячі російських бойовиків із військовою технікою. Відтак, український технічний персонал працює там як заручники.

Про це розповів президент Володимир Зеленський в інтерв'ю французьким ЗМІ.

"Росія захопила цю [Запорізьку — ред.] атомну станцію. Зараз там знаходиться технічний персонал України, але вони — як заручники, бо там знаходиться 500 бойовиків, окрім техніки. Це вже підтвердило МАГАТЕ", — зазначив він.

Президент України зазначив, що наразі ЗАЕС відключена, і персонал бореться, аби включити хоча б один блок із шести.

Зеленський підкреслив, що росія не зацікавлена у роботі станції. Так, за словами глави держави, по-перше, росіяни прагнуть, аби ЗАЕС не постачала електроенергію в українські регіони, а, по-друге, Європі.

Президент України також наголосив на ризику ядерного вибуху на станції через дії росіян, нагадавши, що на ЧАЕС зірвався один блок, а на ЗАЕС загалом шість блоків.

Нагадаємо, 21 серпня о першій ночі російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС. Внаслідок чергового обстрілу було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС. Відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива. О 2-ій ночі персонал ЗАЕС знайшов можливість і налагодив живлення власних потреб енергоблоку №6 від системи шин інших енергоблоків станції. Дизель-генератори 6-го енергоблоку вимкнули і перевели в режим чергування.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності